Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Welk batterijtype is voor mijn gebruik geschikt?

Veel zaklampen kunnen gebruikt worden met verschillende typen batterijen. Hierbij gaat het niet altijd om de afmetingen van de batterij, maar ook om de technologie die de batterij zijn capaciteit geeft. Zo zijn voor verschillende soorten gebruik verschillende batterijen geschikt.

Let er op dat niet alle zaklampen met alle soorten batterijen en accu’s overweg kunnen! Controleer altijd op de productpagina van het product of in de handleiding of een lamp met een bepaald soort batterijen overweg kan!

18650-accu, 21700-accu, CR123A-batterij of 16340-accu?

Een lamp op 18650-accu’s kan vaak ook met CR123A-batterijen overweg. Beiden hebben hun voor- en nadelen.

18650-accu’s

18650’s bevatten Li-Ion-cellen en zijn zeer geschikt voor zaklampen die veel worden gebruikt. Ze bieden veel power en zijn oplaadbaar. Hierdoor zijn ze voor intensief gebruik een prettige en voordelige keuze. Ze lekken niet en bieden een hoge capaciteit. Wel moet je rekening houden met het volgende: 18650-accu’s vinden het fijn om regelmatig te worden gebruikt. Leg je een 18650-accu langer dan 4 maanden weg? Dan moet je hem tussendoor even gebruiken en opnieuw laden. Ze blijven het best wanneer ze gewoon gebruikt worden.

21700-accu's

21700-accu's zijn oplaadbare lithium-ion batterijen. Net als andere accu's is deze vernoemd naar de afmetingen. 21700-accu's zijn namelijk 21 mm in diameter en 70 mm lang. Doordat ze oplaadbaar zijn, zijn ze ideaal als je je zaklamp veel gebruikt. Het is goed om te onthouden dat 21700-accu's beschermd en onbeschermd kunnen zijn. Zo'n bescherming zorgt ervoor dat de accu niet overladen kan worden. Ook raakt een accu met bescherming niet oververhit. Kies dus een accu van hoge kwaliteit. Het grootste verschil tussen 18650- en 21700-accu's is het formaat. 21700-accu's zijn iets groter dan 18650-accu's. Omdat hij iets groter is, heeft een 21700-accu ook meer power en een langere brandduur.

CR123A-batterijen

Dit zijn lithiumbatterijen die niet op te laden zijn. Vaak kun je één 18650-accu vervangen door twee CR123A-batterijen. Het grote voordeel van een CR123A-batterij is dat hij zijn lading 9 jaar vasthoudt, zonder noemenswaardige zelfontlading. Daarnaast presteren ze beter in zeer koude omstandigheden dan een Li-Ion-accu. Ben je dus van plan een zaklamp in de meterkast te leggen voor het geval de stroom eens uit valt? Of langdurig in de auto voor het geval je eens pech hebt? Dan zijn CR123A-batterijen vaak een betere keuze dan een 18650-accu. Wanneer kies je voor een 18650 accu of een CR123A batterij?

16340-accu

Een 16340-accu is technisch gezien gelijk aan de 18650-accu, maar dan op het formaat van een CR123A-batterij. Voor oude zaklampen die te nauw zijn voor een 18650-accu, maar wel CR123A-batterijen kunnen hebben, of voor lampen die normaliter op één CR123A-batteij werken zijn 16340-accu’s de moeite waard. Sommige lampen op één CR123A-batterij leveren een hoger vermogen met een 16340-accu dan met een reguliere CR123A-batterij. Hier staat tegenover dat een 16340-accu vaak een relatief lage capaciteit heeft en dus minder lang mee gaat. Het voordeel is dan weer dat hij oplaadbaar is. Ook hier geldt dat ze regelmatig moeten worden gebruikt en bijgeladen om ze zo goed mogelijk te houden.

Penlite AA-batterijen: alkaline, lithium, Ni-MH of Li-Ion?

De AA-batterij is misschien wel de meest gebruikte batterij die we kennen. Van afstandsbedieningen tot klokken: overal kom je ze tegen. Veel mensen komen echter niet verder dan “oplaadbare AA” en “van die normale”, terwijl er toch nog twee andere opties zijn. Elk met hun eigen voor- en nadelen.

Alkaline AA-batterijen

Van de welbekende AA-batterijen is de alkalinebatterij veruit de meest gebruikte. Op vrijwel iedere hoek van de straat te koop en erg voordelig. Een alkalinebatterij is niet oplaadbaar, maar door de relatief lage prijs is dat vaak niet zo’n probleem. Waar je wel mee op moet passen is lekkage. Wanneer je alkalinebatterijen langdurig in een zaklamp laat zitten loop je kans op batterijlekkage. Wanneer de lamp ook nog eens erg veel vraagt van de batterijen, denk aan high-power LED-zaklampen met meer dan 1000 lumen, verhoog je het risico op lekkage aanzienlijk. Check daarom regelmatig je batterijen en vervang ze, desnoods preventief, op tijd.

NiMH-accu’s

Wanneer je het over oplaadbare AA-batterijen hebt, gaat het vaak over NiMH-accu’s. Iets duurder in de aanschaf dan alkalinebatterijen, maar oplaadbaar en daardoor voor intensief gebruik een betere optie. Wel hebben ze wat last van lichte zelfontlading, dus ook hier is regelmatig gebruik en laden erg aan te raden. Van lekkage heb je geen last gelukkig.

Lithium AA-batterijen

Lithium AA-batterijen bieden een hogere capaciteit en sterkte dan alkalinebatterijen. Daarnaast houden ze hun spanning tot wel 12 jaar vast zonder zelfontlading en presteren ze ook bij erg lage temperaturen zeer goed. Batterijlekkage komt ook veel minder vaak voor. Een goede keus dus voor een lamp die sporadisch gebruikt wordt, zoals een noodzaklamp in de meterkast of het dashboardkastje van de auto. Lithiumbatterijen zijn echter niet oplaadbaar en wat prijziger in de aanschaf dan de alkaline-variant. Sommige lampen hebben lithiumbatterijen nodig om hun maximale lichtsterkte te kunnen halen. Check alleen wel goed of je zaklamp met lithiumbatterijen overweg kan voor je ze gebruikt.

Li-ion AA-accu’s: 14500-accu’s

Een exotisch alternatief voor de prestatiegerichte zaklampgebruiker: de li-ion AA-accu. Beter bekend als de 14500-accu. Ze bieden veel power en zijn oplaadbaar. Hierdoor zijn ze voor intensief gebruik een prettige en voordelige keuze. Ze lekken niet en bieden een hoge capaciteit. Wel moet je rekening houden met het volgende: 14500-accu’s vinden het fijn om regelmatig te worden gebruikt. Leg je een 14500-accu langer dan 4 maanden weg? Dan moet je hem tussendoor even gebruiken en opnieuw laden. Ze blijven het best wanneer ze gewoon gebruikt worden. Ze leveren dus meer kracht, maar houden dit minder lang vol. Controleer altijd goed vooraf of jouw zaklamp met 14500 li-ion-cellen overweg kan om schade te voorkomen.