Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is ATEX?

Werk je in een explosiefgevaarlijke zone? Voer dan op de meest veilige manier jouw werkzaamheden uit. Mede dankzij de ATEX-lampen wordt dit in de explosiefgevaarlijke zones een stuk veiliger. Weet je zelf nog niet zo goed wat ATEX voor een toegevoegde waarde heeft? Of ben je benieuwd wat het betekent? Geen zorgen, wij helpen je hier graag bij verder.

Laten we beginnen bij het begin. Iedereen noemt het altijd ATEX. Dit is alleen niet de officiële benaming, maar een afkorting. De afkorting ATEX staat voor ATmosphere EXplosible. Deze lampen zijn echt speciaal voor alle explosiefgevaarlijke omgevingen ontwikkeld. Elke lamp met een ATEX-certificering moet volledig voldoen aan ATEX-richtlijn 114 (voorheen ATEX 95). Doordat zelfs de kleinste vonk al fataal kan zijn, moeten deze lampen aan de meest hoge eisen voldoen.

De oorzaak van een explosie

De oorzaak van een explosie komt door de samenstelling van drie factoren. Brandstof, zuurstof en een ontstekingsbron. De explosiefgevaarlijke omgevingen bevatten standaard al twee van deze drie factoren. Namelijk brandstof en zuurstof. Zodra de factor ontstekingsbron erbij komt, zal er een explosie ontstaan. Voorkom deze factor door het gebruik van ATEX-gecertificeerde apparaten.

Explosiefgevaarlijke zones

Er is een onderscheid in zones gemaakt. In totaal zijn er drie explosiefgevaarlijke zones. Doordat er natuurlijk verschillende concentraten van brandstof zijn, heeft elke zone ook weer andere normen en richtlijnen. De geschikte zone wordt bij elke product duidelijk vermeld.

Zones met explosiefgevaarlijke gassen, dampen en nevels

Het eerste cijfer van iedere zoneaanduiding staat voor de zones met explosiefgevaarlijke gassen, dampen en nevels. De ontvlambare atmosfeer bestaat daar dan ook altijd uit een mengsel van lucht en gas, damp of nevel.

  • Zone 0: Deze ruimtes bevinden zich altijd of grotendeels in een ontvlambare atmosfeer.
  • Zone 1: Een ruimte waarbij je in normale omstandigheden, voor een korte periode, in een ontvlambare atmosfeer bent.
  • Zone 2: Deze zone is voor ruimtes waarbij er in uitzonderlijke omstandigheden, en voor een zeer korte periode, een ontvlambare atmosfeer aanwezig kan zijn.

Zones met brandbare stof

De tweede cijfers van elke zone tonen de zones met brandbare stof aan. Bij deze zones bestaat de ontvlambare atmosfeer uit een wolk van brandbaar stof in de lucht.

  • Zone 20: Een ruimte waarbij je altijd of grotendeels in een ontvlambare atmosfeer bevindt.
  • Zone 21: Hier moet je rekening houden dat er onder normale omstandigheden af en toe een ontvlambare atmosfeer kan zijn.
  • Zone 22: Deze ruimtes bevinden zich in uitzonderlijke omstandigheden en voor een zeer korte periode in een ontvlambare atmosfeer.

ATEX-LAMPEN VOOR ZONE 0/20

Zone 0/20 zijn de meest explosiefgevaarlijke zones. Hier is een hoog concentraat aan ontvlambare atmosfeer aanwezig. Voor als dit boven de 10% is, wees dan zo goed mogelijk voorbereid. Bekijk snel ons assortiment met alle lampen voor de zone 0/20.

Shop nu


ATEX-LAMPEN VOOR ZONE 1/21

In deze omgevingen is er onder normale omstandigheden af en toe een ontvlambare atmosfeer. Als dit tussen de 0,1% en 10% is, dan heb je echt een lamp voor de zone 1/21 nodig. Bekijk snel alle lampen die hiervoor geschikt zijn.

Shop nu


ATEX-LAMPEN VOOR ZONE 2/22

Voor juist de zones waarbij er alleen in uitzonderlijke omstandigheden, voor een zeer korte tijd, een ontvlambare atmosfeer is – minder dan 0,1%. Dan zit je bij de zone 2/22 op de juiste plek. Bekijk hier alle beschikbare lampen zodat je veilig aan het werk kan gaan.

Shop nu