Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Hoe verwijder je roest van je mes?

Roest op je kostbare zak- of keukenmessen: het is de schrik van iedere liefhebber. Het geeft je messen een lelijke bruine gloed en is bovendien bijzonder schadelijk voor de kwaliteit ervan. Roestvorming duwt het ijzer min of meer uiteen, waardoor lemmeten bros worden. Met alle mogelijke gevolgen van dien!

Hoe ontstaat roest?

Roest ontstaat door blootstelling aan een combinatie van water en zuurstof. Niet bij het minste of geringste contact natuurlijk, zuurstof is immers overal en je zou je messen nooit meer kunnen afwassen als ze niet in contact met water zouden mogen komen. Maar als je messen te lang nat blijven kan roestvorming ontstaan. Zaak is dus om je messen na het afwassen - wat je bij voorkeur met de hand doet en niet in de vaatwasser - zo snel mogelijk af te drogen.

Kan roestvast staal ook roesten?

Zelfs roestvast staal kan op den duur roestaanslag vertonen. Dit is dan ook waarom we bij voorkeur niet spreken van roestvrij, maar van roestvast staal. De reden dat roestvast staal in hoge mate roestbestendig is, is de chroomoxidelaag die deze messen (of andere rvs-producten) bevatten.

Dit laagje is echter flinterdun en niet onaantastbaar. Blootstelling aan sterk chemisch materiaal kan ertoe leiden dat het laagje afbreekt. Dan is het materiaal op die plek dus niet meer beschermd. Het voordeel van zo’n chroomoxidelaag is gelukkig dat deze zichzelf herstelt. Zolang het mes in de tussentijd dus niet langdurig met water in contact komt, zal roest je bespaard blijven.

Hoe ontstaat vliegroest?

Roest kan ook al tijdens het afwassen ontstaan. Wanneer je je messen wél in de vaatwasser doet, samen met bijvoorbeeld reeds verroest bestek of een verroeste pan, loop je de kans op vliegroest. Dit is een begrip dat heel letterlijk opgevat mag worden. Het is namelijk roest die door de zuren van het vaatwasmiddel loskomt van het ene metalen oppervlak en zich vervolgens vestigt op het andere.

Om deze reden wordt het ook wel oppervlakteroest genoemd. Je kunt vliegroest zien als een soort luizensprong, van hoofd naar hoofd. Treinsporen laten bijvoorbeeld ook vaak roest los, dat dan dankzij wind en regen onder meer op passerende auto’s terechtkomt.

IJzeroxidatie - een ander woord voor roest - kan ook ontstaan doordat een stalen mes in aanraking komt met een edelmetaal. Heb je bijvoorbeeld een zilveren of zelfs gouden tafelservies? Stop dit dan niet in de vaatwasser, zeker niet met andere metalen in de buurt. Er vindt dan namelijk een vorm van elektrolyse plaats, waarbij het onedele metaal min of meer ontbindt, hetgeen we oxideren noemen.

Hoe verwijder je roest van een mes?

Ondanks dat er dus voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen zijn om roestaanslag op je messen te voorkomen, is het soms gewoon onvermijdelijk. Wees in dat geval niet getreurd: vrijwel altijd is de roest weer te verwijderen.

Hiervoor bestaan talloze huis-tuin-en-keuken-oplossingen, van het laten weken azijn, citroensap of cola tot het mes een nachtje te laten rusten in een ui of een aardappel. Vaak werken deze manieren, vaak ook niet. Bovendien duurt het allemaal erg lang: je moet je mes een nacht laten weken en dan blijkt dat slechts een deel van de roest is opgelost. Kun je weer opnieuw beginnen.

Snel roest verwijderen met Flitz

We raden grootmoeders tips beslist niet af, maar er is een eenvoudigere en vooral snellere oplossing. Deze heet - niet voor niets - Flitz! Dit Amerikaanse bedrijf maakt milieuvriendelijke onderhoudsproducten voor zo ongeveer alle denkbare doeleinden. Vooral de polijstpasta van Flitz is een begrip in de wereld van de zakmessen. Liefhebbers beschouwen het als een waar panacée. Wat ons betreft meer dan terecht! Je zult versteld komen te staan van de razendsnelle werking van Flitz. In een flits verdwijnt roestaanslag als sneeuw voor de zon.

Bovenstaande klinkt wellicht als een fragment uit een slechte TelSell-reclame, maar niets is minder waar. We hebben Flitz zelf talloze malen gebruikt en zijn niet voor niets zo enthousiast. De werking demonstreren we dan ook in onderstaande video.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland