Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Slimme lader nodig?

Vraag aan Knivesandtools:

Bij een demonstratie bij de politie van een prototype van de Fenix RC10 (een oplaadbare zaklamp die naar laatste bericht begin mei 2012 leverbaar zal zijn), werd de volgende vraag gesteld:

Heeft de RC10 een slimme lader die de accu voor het opladen eerst ontlaadt, zodat we niet dezelfde problemen krijgen als bij de Maglites, waar de capaciteit van de accu steeds kleiner wordt?

Antwoord van Knivesandtools:

Het korte antwoord is: Nee, maar dat is ook niet nodig bij de RC10 omdat deze een moderne Lithium-Ion accu bevat!

Uitgebreider antwoord:

Er zijn verschillende typen accu's die verschillende manieren van laden hebben. In het kort kunnen we het volgende er over zeggen:

Er was eens... Nikkel Cadmium

Vroeger waren Nikkel Cadmium (NiCd) accu's de populairste accu's voor zaklampen. De Maglite MagCharger werd tot 2011 met een Nikkel Cadmium accu uitgerust.

NiCd accu's stonden bekend om hun geheugeneffect. Dat hield in dat wanneer je de accu niet steeds volledig ontlaadde en weer helemaal oplaadde, de capaciteit van de accu af nam.

Om dit te voorkomen werden er 'slimme' laders ontwikkeld die bijvoorbeeld de accu voor het opladen konden ontladen, om zo het geheugeneffect te beperken.

Toen kwam... Nikkel Metaal Hydride

Later werd o.a. vanwege het milieugevaar van Cadmium de Nikkel Metaal Hydride (NiMH) accu populair. Deze had een hogere capaciteit dan de NiCd accu en had veel minder last van het geheugen effect. Sinds 2011 is de MagCharger met een NiMH accu uitgerust. De laadtechniek blijft echter te simpel.

Maar tegenwoordig is er... Lithium-Ion

Tegenwoordig zijn Lithium-Ion accu's erg populair vanwege hun hoge capaciteit in verhouding tot de afmeting en het gewicht. Ze kennen geen geheugeneffect en het laden gaat relatief simpel.

Voor Lithium-Ion accu's is in principe geen bijzonder slimme lader nodig. Wel is belangrijk dat het laadproces stopt als de accu vol is en dat de accu niet te snel geladen wordt.

Een groot voordeel van Lithium Ion accu's is, naast de reeds genoemde hoge capaciteit, dat ze gedurende lange tijd hun capaciteit behouden, ongeacht hoe vaak je ze gebruikt. Pas tegen het einde van de levensduur gaat de capaciteit achteruit.

De levensduur is zo'n 500 volledige laadcycli (of bijvoorbeeld 1000 x van halfopgeladen naar vol), of ca. 3 tot 5 jaar als je de accu minder gebruikt.