Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nieuw voor 2021: Zero Tolerance 990 zakmes

Zoals ieder jaar komt ook dit jaar Zero Tolerance weer met haar nieuwe releases. Nieuw voor 2021: de Zero Tolerance 990! Gebaseerd op een legendarisch design, maar toch met een eigen smoel.

Wie Zero Tolerance een beetje volgt ziet meteen de lijnen van de 999 Limited Edition terug. Een fantastisch zakmes, waarvan wij de enkele exemplaren die we kregen per verloting moesten verkopen. Zo groot was de vraag, zo klein het aanbod. Daarom mooi dat dit ontwerp in grote lijnen terugkeert in 2021. Bepaalde designkenmerken zien we terug, terwijl het ook duidelijk een ander mes is.

De Zero Tolerance 999 Limited Edition
De nieuwe Zero Tolerance 990 uit 2021

Opvallend aan de Zero Tolerance 990 is zijn zwevende stop-pin. Haast als een schorpioenenstaart hangt een deel van de greep naar voren. Zowel in geopende als in gesloten positie steunt het lemmet hier tegenaan. Wanneer je het mes in het echt ziet merk je dat dit echt maar een heel slank en elegant onderdeel is. Om het toch genoeg stevigheid te geven is gekozen voor staal in plaats van titanium. Hierdoor heeft de stop-pin toch de benodigde rigiditeit.

Constructie van de skeletonized handgreep

De constructie van de handgreep is sowieso een bijzondere. Door een slimme combinatie van staal en carbonfiber is de greep erg sterk, en tegelijk licht. Het totale mes weegt volgens Zero Tolerance niet meer dan 82 gram. Zeker in combinatie met een lemmetlengte van 8,3 cm is dat behoorlijk licht.

Mooi aan de handgreep is ook dat we nu een designelement zien wat vorig jaar nog als nieuw aandeed: de uitsparing rechts van de pivotschroef. Bij de release van de 308 in 2020 werd dat gezien als een nieuw kenmerk voor ZT. Nu we de 990 zien, en de 999 er nog eens naast houden zien we ook op de 999 al deze uitsparing terug.

Ook aan het lemmet zie je duidelijk de familielijn van de 99x-serie. De vormen komen sterk overeen, al ontbreekt de carbonfiber en titanium inlay in het lemmet. Ook qua staal is het lemmet in lijn gebracht met alle andere ZT-releases van dit moment: CPM 20CV. Zeg maar de Amerikaanse variant van het populaire Böhler M390. Het blijft enorm lang scherp en is op microscopisch niveau erg fijn van structuur. Daarnaast is het zeer roestvast. Om gebruikssporen enigszins te maskeren heeft ZT het lemmet voorzien van een stonewashed afwerking. Ideaal voor EDC-gebruik dus.

Zoals je van een Zero Tolerance verwacht is ook het mechanische deel perfect voor elkaar. De KVT-kogellagers hebben zich de afgelopen jaren ruimschoots bewezen. En de flipper-actie van een ZT is haast ongeëvenaard in productieland. De vergrendeling wordt in dit geval verzorgd door een linerlock. Die is aan de binnenkant, achter de carbonfiber lockzijde geplaatst. Hierdoor ‘verstoort’ de vergrendeling de gracieuze lijnen van het mes niet.

De lockzijde van de Zero Tolerance 990

Deep carry pocketclip

Mooi aan de 990 is dat Zero Tolerance naar berichten uit de community geluisterd heeft. Daar is onder liefhebbers al tijden een sterke vraag naar ‘deep carry pocketclips’. Die maken het mogelijk het mes net iets dieper in de broekzak te dragen. Hierdoor steekt hij minder uit boven de rand. De 990 heeft hiertoe een clip die als het ware ‘teruggevouwen’ is richting de handgreep. Hierdoor steekt slechts het uiterste uiteinde van de handgreep boven je broekzak uit. Wel zo discreet, en bovendien zit het mes zo net iets steviger in je broekzak. Ook aan linkshandigen is gedacht: de pocketclip is omzetbaar.

Prijs van de Zero Tolerance 990

Met al dat moois verwacht je een stevig prijskaartje. Zeker gezien de verkoopprijs van de 999 Limited Edition ook ergens rond de € 999,- lag. Dat valt gelukkig alleszins mee. De adviesprijs bedraagt namelijk $ 275,- wat in de praktijk in Europa waarschijnlijk neerkomt op een € 275,-. Niet gek voor zo’n goed zakmes!

Zodra de Zero Tolerance 990 beschikbaar is vind je hem bij onze andere Zero Tolerance zakmessen. Op dit moment hebben we nog geen exacte datum, al verwachten wij hem voor de zomer binnen.