Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Namaak messen: hoe zit dat eigenlijk?

We komen het steeds vaker tegen: namaak messen. In China koop je voor een paar euro een mes dat lijkt op de bekende en gewaardeerde messen van gerenommeerde merken. Clones, namaak of fakes: allemaal slecht nieuws. Hoe kan dit? Wat zijn de verschillen? Hoe herken je ze? Knivesandtools legt het uit.

Wat is een namaak mes?

Een namaak mes is een mes dat is gemaakt om zo goed mogelijk te lijken op een bestaand model, inclusief merktekens. Er wordt zo alles aan gedaan om het product zo ‘echt’ mogelijk te laten lijken. Toch is het eigenlijk nooit 100% hetzelfde. Men noemt dit soort messen ook wel ‘clones’ of ‘1:1’, die termen kom je op verschillende fora vaak tegen.

Wat is de kwaliteit van nepmessen?

Dat is een lastige. Er zijn namelijk messen van erbarmelijke kwaliteit, die direct risico opleveren voor de gebruiker. Maar er zijn ook messen die op het eerste oog eigenlijk nauwelijks verschillen van een origineel. Waarbij zelfs de merktekens voor 99% lijken op de originelen.

De Spyderco Paramilitary 2. Links: nep. Rechts: echt. De verschillen zijn klein, maar wel zichtbaar.

Welke messen worden nagemaakt?

We hebben messen van veel verschillende merken langs zien komen als namaakmes. Enkele merken die er bovenuit steken zijn: Spyderco, Zero Tolerance, Chris Reeve Knives, Fällkniven, LionSteel, Benchmade, ESEE en Cold Steel. En dan vaak de modellen die normaliter al populair zijn, zodat er zoveel mogelijk vraag naar de namaak-variant is.

Waar komen nep messen vandaan?

We kunnen rustig stellen dat alle nepmessen uit Azië komen, voornamelijk uit China. Er wordt soms gefluisterd dat er nepmessen zijn die gemaakt worden in dezelfde fabriek als het origineel. We durven er best wat op in te zetten dat dat zo goed als nooit het geval is. Wij hebben het in ieder geval nooit kunnen vaststellen.

Merken die hun eigen messen op de zwarte markt zouden aanbieden zijn namelijk dubbel dief van hun eigen portemonnee. Enerzijds breken ze zo hun legale handel af door voor lagere prijzen zwart aan te bieden. Anderzijds breek je je eigen merk af doordat mensen niet meer kunnen vertrouwen op de echtheid van jouw producten.

Bovendien zijn gerenommeerde merken erg veel tijd kwijt aan het bestrijden van namaakartikelen. Een van de merken die veel gekopieerd wordt is Spyderco. We weten van Spyderco-directeur Eric Glesser dat hij een flink deel van zijn tijd kwijt is aan het bestrijden en aanklagen van verkopers van nepartikelen. Spyderco heeft zelfs eBay voor de rechter gedaagd omdat zij niet genoeg zouden doen aan het bestrijden van de verkoop van namaakartikelen. Spyderco en eBay hebben hierop geschikt, waarna eBay haar beleid heeft aangepast.

Hoe zit het met hommages?

Er is ook nog een categorie die door sommige mensen een ‘hommage’ of ‘tribute’ genoemd wordt. Een model dat sterk lijkt op een bepaald model van een ander merk, maar zonder merktekens te kopiëren. Ook zie je van deze modellen duidelijk dat er niet gedaan wordt alsof het mes van het originele merk is. Sterk discutabel, maar in bijvoorbeeld de horlogerie al bijna normaal.

Als je goed kijkt zie je dat de graveringen en de gripkartels net anders zijn. Het bovenste mes is nep.

Hoe kunnen namaakmessen zo goedkoop zijn?

Dan rijst natuurlijk ook de vraag hoe het kan dat namaakmessen die zo sterk lijken op de originelen, vaak maar een fractie van de prijs kosten. Dat is ligt aan een rijtje van factoren. Gebruiken ze dezelfde materialen? Hoe zit het met de hittebehandeling?

Fabrikanten van nepmessen hebben een aantal voordelen: ze steken geen tijd in research en development. Ook niet in het beschermen van hun ontwerpen. Er wordt geen geld uitgegeven aan patenten of aan licenties voor ontwerpen aan de originele ontwerper van het mes. Hoe wordt er voor de medewerkers gezorgd die de nepmessen maken? Ook hoeft een maker van een nepproduct geen geld uit te geven aan marketing, beurzen, vertegenwoordigers of tussenhandel. Ook over garantie hoeft niet nagedacht te worden. Lees ook eens hoe een zakmes aan zijn prijs komt.

Wanneer zo’n mes dan onbedoeld dichtklapt kom je met een paar hechtingen nog goed weg…

Wat zijn de risico’s van nepartikelen?

Allereerst weet je niets over de bouwkwaliteit. Je kunt een mes best goed namaken, maar de nuances in het afstellen van een vergrendeling kunnen wel eens verloren gaan in het overtrekken van het ontwerp. Wanneer zo’n mes dan onbedoeld dichtklapt kom je met een paar hechtingen nog goed weg…

Ook weet je niets over het materiaalgebruik. Je kunt op een lemmet makkelijk CPM S30V graveren, maar wie zegt jou dat dat echt zo is? Hoe zit het met de hittebehandeling? Roestbestendigheid? Risico op breuk? Allemaal vraagtekens.

Je hebt dan ook geen enkele garantie. Reserveschroefjes zijn niet te krijgen en op hulp door een erkende verkoper hoef je ook niet te rekenen.

Je pleegt inbreuk op het intellectuele eigendom van een originele fabrikant en ontwerper. Denk je eens in dat je je leven gewerkt hebt aan het ontwikkelen van een ontwerp en productieproces. Het opbouwen van een merknaam met een goede reputatie. Je werkt misschien wel 80 uur per week om je zaak draaiende te houden. En dan komt er ineens iemand langs die zegt: dat kopieer ik gewoon en ik steek alles in eigen zak. Dan voel je je flink genaaid. Slechte karma ook.

Je neemt ook een loopje met het zogenoemde ‘pride of ownership’. Dat is de trots van het bezitten van een bepaald product. Denk je in dat je flink gespaard hebt om een Chris Reeve Sebenza te kopen. Dan ben je trots en blij wanneer het gelukt is. Dat is heel anders bij een namaakproduct van een paar tientjes. Bovendien heeft die Sebenza nog een goede waarde op de tweedehands markt. Bij een nepproduct ben je strafbaar wanneer je hem te koop aanbiedt.

Wat doet Knivesandtools tegen nepartikelen?

Wij kopen uitsluitend in bij gerenommeerde merken en hun distributeurs. Zo verzekeren we ons ervan dat we alleen legale, echte producten binnen krijgen met een geldige fabrieksgarantie.

Producten die naar ons geretourneerd worden door klanten, worden door minimaal twee personen grondig geïnspecteerd. Zo zijn we er zeker van dat er geen nepproducten terugkomen. We hebben door de jaren heen uitgebreide ervaring met veel verschillende producties van nepmessen, en pikken ze er vrij gemakkelijk uit. Ook van modellen die zeer goed zijn nagemaakt kennen we de zwakke plekken. Zo verzekeren we ons ervan dat er ook vanuit die richting geen nepproducten in onze voorraad terecht komen.

Gelukkig verraadt de prijs dan al een hoop: $50 voor een mes van Zero Tolerance is altijd te goedkoop.

Wat kun jij doen tegen nepartikelen?

De eerste is een inkoppertje: koop uitsluitend bij gerenommeerde dealers. Wij doen er alles aan om namaak te voorkomen, en hebben al ruim 20 jaar een uitstekende reputatie op dit gebied. Bovendien kunnen we je ook goed helpen met het maken van de juiste keuzen.

Vermijd deals die te goed zijn om waar te zijn. Denk aan advertenties op tweedehands marktplaatsen die te goedkoop zijn voor het aangeboden product. Probeer ook wanneer je tweedehands mes koopt of je hem op kunt halen zodat je hem in het echt kunt proberen en kunt vergelijken met foto’s van een echt product. Voor onze website maken wij al onze productfoto’s zelf, die kun je dus goed ter referentie gebruiken.

Check bij discutabele advertenties ook of je exact dezelfde foto’s tegenkomt op de Aziatische marktplaatsen. Sommige verkopers van tweedehands artikelen nemen niet eens de moeite om voor eigen foto’s te zorgen, maar trekken hun foto’s rechtstreeks van de site waar zij hun nepproduct ingekocht hebben. Hierbij moeten we overigens aantekenen dat sommige van de verkopers op die marktplaatsen zo sluw is om foto’s van een origineel product in te zetten voor een nepproduct. Gelukkig verraadt de prijs dan al een hoop: $50 voor een mes van Zero Tolerance is altijd te goedkoop.

Koop zelf geen clones! Het klinkt zo simpel, maar door zelf ‘eens te proberen’ of zo’n mes echt zo slecht nog niet is houd je de handel in leven! En wat doe jij met het nepproduct? Weggeven met het risico dat er een fabricagefout in zit? Toch jammer wanneer je neefje een vinger moet missen omdat de vergrendeling het begeeft…

Details: het linker mes is echt. Daar zie je namelijk het beginpunt van de laser die de liners heeft uitgesneden. Bij de neppe Paramilitary ontbreken deze 'imperfecties' vaak.

Hoe herken je nepartikelen?

Vergelijk het nepproduct goed met foto’s of liefst nog het originele product. Vaak zijn er subtiele afwijkingen in de gravering op het mes. Veel aandacht wordt vaak besteed aan het uiterlijk van het mes. Daarom is het extra interessant om naar de binnenkant van de greep te kijken. Sommige messen hebben op typische plekken een karakteristiek knikje of deukje aan de binnenkant, iets wat dan bij het namaakproduct ontbreekt.

Ook details als de manier waarop de jimping (gripkartels) op de rug van een lemmet is gefreesd of gevijld zegt een hoop. Hoewel een verpakking snel omgewisseld is, is een neppe verpakking al een goede indicator. Chris Reeve Knives werkt bijvoorbeeld al vele jaren met witte doosjes. Vroeger de variant met een inzet van wit foam, tegenwoordig een steviger doosje met ander wit foam. Bruine, zwarte of blauwe doosjes zijn dan altijd slecht nieuws.

Kijk ook altijd goed naar de oppervlakteafwerking van de verschillende delen. Als de satinering van het lemmet grover of juist fijner is kan dat een indicator zijn. Ook de schroeven kun je even nakijken. Op zich niet altijd definitief, maar als je zo een paar puzzelstukjes hebt is het op een gegeven moment wel mogelijk om een definitieve conclusie te trekken.

Hierbij moeten we wel één opmerking maken: regelmatig verandert een fabrikant ook een detail, verpakking, kleur, logo of afwerking. Vaak zonder het ons te melden. Dan lijkt het product afwijkend, maar betreft het simpelweg een nieuwere batch. Zo maakten wij het mee dat een fabrikant op zijn website een duidelijk artikel had over hoe de verpakking van een bepaald mes eruit moest zien om zeker te zijn dat het geen namaak zou zijn. Vervolgens bleek dat ze nog wel even de oude dozen zouden opmaken die niet helemaal aan dat plaatje voldeden. Dat toont ook meteen aan hoe moeilijk deze materie is.

Dan kan iemand enkele tienduizenden abonnees hebben op Youtube: het betekent niet per definitie dat hij gelijk heeft.

Geloof ook niet alles wat je online hoort of leest

Sommige reviewers beweren in video’s, op blogs of in Facebookgroepen door één detail zeker te weten dat een product nep is. Waarbij ze slechts over één of twee exemplaren beschikken om een vergelijking te maken. Dan is het vaak een net iets andere druk van de verpakking. Of een fabrikant heeft het logo een update gegeven. Of er is iets verbeterd in het productieproces waardoor een randje nu wel netjes is afgerond. Maar betekent het absoluut niet dat een product nep is. Bovendien zien wij dan in onze voorraad, waar we soms de luxe hebben om wel tien exemplaren te vergelijken, dat alle nieuwe voorraad van een fabrikant die update heeft gehad. Dan kan iemand enkele tienduizenden abonnees hebben op Youtube: het betekent niet per definitie dat hij gelijk heeft.

Conclusie

Nepartikelen zijn een groot probleem voor de messenwereld, maar samen kunnen we het tegengaan. Koop ze niet en verspreid ze niet verder als ze toevallig op je pad komen. Twijfel je over een goede aanbieding op een tweedehands website omdat de prijs wel erg aantrekkelijk is? Dan is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn.