Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Nu besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Lichtkleuren – waarom een andere kleur in de zaklamp?

Er bestaan verschillende kleuren licht in zaklampen. De verschillende lichtkleuren hebben allemaal een eigen voordeel, om in bepaalde omstandigheden beter te kunnen zien. Je kunt bijvoorbeeld een zaklamp kopen met blauw, groen of rood licht maar er bestaan ook verschillende soorten wit licht. Welke lichtkleur heb je nodig voor welk moment van de dag?

Wit licht

Er bestaan verschillende soorten wit licht. Je hebt bijvoorbeeld warm wit licht, neutraal wit licht en koud wit licht. Neutraal wit licht zit in het midden van het kleurenspectrum. Dit heeft een Kelvin-waarde van 4000. Warm wit licht zit daar onder, met ongeveer 3000K. Koud wit licht zit rond de 6000K. Warm wit licht heeft een gelige kleur en wordt vaak gebruikt in leefruimtes. Neutraal wit licht is witter dan het warme licht, maar niet zo kil als de koud witte kleur. De kleur is nog steeds iets gelig. Het koud witte licht wordt vaak vergeleken met daglicht.

Wit licht is zeer geschikt voor wapenlampen of krachtige zaklampen. Daarnaast is het een goede kleur om te gebruiken voor het verlichten van de omgeving. Het gebruik zorgt er wel voor dat jouw eigen natuurlijke nachtzicht slechter wordt.

Blauw licht

Het blauwe licht is zeer mild. Dit zorgt ervoor dat het natuurlijke nachtzicht niet beïnvloed wordt. Als je ’s nachts een kaart wil lezen, is het blauwe licht zeer geschikt. Er zijn meer details en kleurverschillen zichtbaar wanneer je blauw licht gebruikt, dan wanneer je bijvoorbeeld rood licht gebruikt. Blauw licht verlicht daarnaast ook sporen als bloed. Hierdoor is dit licht ook erg geschikt voor onderzoekers, jagers en search & rescue teams.

Rood licht

Rood licht is zeer geschikt door de werking van je ogen. De kegels in het oog zijn namelijk gevoelig voor rood licht, en de staafjes niet. Hierdoor wordt het nachtzicht minder verstoord. Rood licht zorgt daarnaast voor een groot contrast. Details worden hierdoor beter zichtbaar. Voor nachtactiviteiten is rood licht daarom een goede optie.

Lees hier meer over rood licht bij zaklampen

Groen licht

Het groene licht is zeer zacht. Dieren reageren minder of helemaal niet op groen licht. Dit licht trekt daarnaast geen insecten aan. Het natuurlijk nachtzicht wordt er wel meer door verstoord dan bij rood licht. Echter zorgt groen licht bij bepaalde omstandigheden voor veel voordelen. Jagers en vissers maken vaak gebruik van groen licht.

Geel licht

Het voordeel van geel licht is dat je het natuurlijk nachtzicht voor een groot deel behoudt, maar dat je toch kleuren kunt onderscheiden. Dit is hetzelfde voordeel als zowel wit licht en rood licht.

Infrarood licht

Infrarood licht is niet zichtbaar met het blote oog en wordt daardoor vaak gebruikt in combinatie met een infrarood kijker. Infrarood licht wordt vaak als een lamp op een wapen gebruikt.

Ultraviolet licht

Zaklampen met ultraviolet licht worden veel gebruikt voor het controleren van echtheid bij bankbiljetten en bepaalde edelstenen. Ook onzichtbare sporen zien is mogelijk met dit licht. Daarnaast worden deze zaklampen ook bij dansfeesten veel gebruikt, daar het licht fluoriserende verf op laat lichten.

CRI – Colour Rendering Index

Bij licht gaat het vaak over de CRI, ook wel de ‘colour rendering index’. Dit is een belangrijke waarde, daar het de sterkte van het licht aangeeft. Dit wordt gedaan met ‘Ra’. Het buitenlicht heeft een CRI van 100 Ra. Dit is het hoogst haalbare. Lampen hebben vaak een iets lagere Ra, waardoor kleuren niet helemaal overeenkomen met hoe het is in het normale daglicht. Oudere lampen hebben vaak nog een CRI van 60 Ra. Tegenwoordig hebben LED lampen vaker een Cri van 80 of zelfs 90 Ra.