Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Knivesandtools at Shot Show 2022

Je bent van ons gewend dat we je iedere Shot Show overladen met foto’s, video’s en nieuwsartikelen. Vorig jaar was dat door de Corona-pandemie helaas niet mogelijk. En ook dit jaar moeten we je wellicht wat teleurstellen. Ja, we zijn naar de Shot Show gegaan om voor jou weer coole messen en andere gear in te kopen. Maar door alle nu geldende maatregelen en risico’s zijn we maar met een klein team naar Sin City afgereisd. Daardoor net iets minder tijd voor foto’s en video’s en dergelijke.

Toch delen we graag een paar trends en observaties met je. Er zijn namelijk momenteel wat problemen gaande in de markt die ons allemaal aan gaan. Ons als shop, maar ook jou als consument en liefhebber.

Tekort aan grondstoffen

Wellicht heb je er op het journaal wel eens iets over gehoord. Of er wel eens een artikel over gelezen online: er is wereldwijd een tekort aan materialen. Dat klinkt nogal vaag. En hoeveel ‘materiaal’ heb je nu nodig om een mes te maken. Je bouwt immers geen huis ofzo.

Toch hoorden we op de beurs constant bij al onze merken hetzelfde: het is een nachtmerrie om aan staal en andere materialen te komen. En dan hebben we het niet over vertragingen van een week of twee. Maar we hoorden letterlijk een leverancier zeggen: ik ben binnen een maand door al mijn staal in dikte X heen, en daarna duurt het tot 2023 tot ik het weer binnen krijg. En even elders bestellen is geen optie, want iedereen zit met ditzelfde probleem. Er zijn misschien 100 messenmerken in de Verenigde Staten, maar niet 100 leveranciers van staal.

Viper kiest in 2022 voor LO-QPM 20-4 als alternatief voor M390. Duits staal, chemisch gezien gelijk aan M390 en CPM 20CV.

Staaltekorten

Dit leidt ertoe dat sommige fabrikanten gedwongen worden te kiezen voor andere staalsoorten die ze nog wel kunnen krijgen. Vaak zijn het natuurlijk maar subtiele verschillen in performance, als ze er al zijn. Denk aan CPM 20CV en Böhler M390. Chemisch gezien gelijk aan elkaar. In gebruik merk je dan niks. Maar op het lemmet komt ineens een andere staalsoort te staan. Dat doen ze dan niet uit luxe, maar uit noodzaak. Bij voorbaat onze excuses als we het niet altijd redden om wijzigingen als dit in onze foto’s en teksten door te voeren. Zeker als ze tijdelijk van aard zijn, vaak zonder bericht zelfs, is dit voor ons erg lastig bij te houden.

Handgreepmaterialen

Ook hier hoorden we van problemen. Merken die al jaren één type micarta gebruiken en daar ineens niet meer aan kunnen komen. Of in ieder geval: niet meer in de hoeveelheden die ze tot nu toe nodig hebben. Dan is het echt niet altijd zo eenvoudig als: je bestelt even een andere variant micarta. Nog los van het verschil wat ontstaat met wat tot dan toe gemaakt is, kan het maar zo zijn dat een ander micarta van een andere leverancier op een andere snelheid gefreesd moet worden voor een goed resultaat. Er zitten best wat haken aan ogen aan. Een CNC-machine is geen kopieerapparaat.

Hardware-tekorten

Stel je hebt een mes. En greepdelen. Nu de hardware nog. Schroeven en dergelijke. Ook daar kan niet iedereen even goed aan komen op dit moment. Dan heb je alle onderdelen klaar liggen. En wacht je op één schroefje om een mes af te maken. Je hebt pas een compleet mes als je alle onderdelen hebt immers.

Zo zagen we vorig jaar dat TOPS Knives toch maar besloot om haar messen aan ons uit te leveren zonder het bekende TOPS-fluitje wat normaliter bij ieder mes zit. Het mes was immers compleet, de schede ook. Maar aan de fluitjes konden ze niet komen. Gewoon helemaal op. Dan hadden ze ervoor kunnen kiezen om ons, en dus jullie, nog langer te laten wachten. Of ze regelen zo dat ze toch de messen kunnen leveren. Daar gaat het immers om. Dat vereist wat flexibiliteit. Zowel bij de merken, ons als shop en van jou als klant. Sorry daarvoor.

Tekort aan medewerkers

Stel je hebt als messenmerk je materialen liggen. Top! Dan heb je nog de mensen nodig die de messen maken in de fabriek. Met name in de Verenigde Staten is dat momenteel een groot probleem. Alle Amerikaanse producenten hebben hier momenteel last van. Door een combinatie van factoren, waarbij we de Corona-pandemie niet mogen uitvlakken, is het voor Amerikaanse merken heel lastig om genoeg mensen te vinden. Dit is niet een probleem op één plek of in één staat. Dit horen we van bijna alle merken die in de Verenigde Staten produceren. En dan gaat het om ongeschoolde arbeiders tot ervaren ingenieurs. Overal is een tekort aan.

En wat nu?

We doen onze stinkende best om genoeg voor je in te kopen. Maar voor sommige merken geldt dat wie dacht dat 2021 lastig was qua voorraad, de situatie in 2022 nog veel erger kan worden. Niet alleen bij Amerikaanse merken en producenten, maar wereldwijd. Dat heeft dus werkelijk niks met onwil te maken. Niet bij de merken, niet bij ons. Wij bestellen ons suf en doen onze uiterste best om voorraad binnen te halen en onze leveranciers te helpen waar mogelijk. Helaas moeten we daarbij toch regelmatig een beroep doen op jullie geduld: het is niet uitgesloten dat levertijden doorschuiven. Soms zelfs een half jaar, of langer. Niet leuk, maar helaas onvermijdelijk. We doen ons best. Echt.

Alternatieven

Is het mes wat je zoekt écht niet meer te verkrijgen? Gelukkig hebben we tientallen merken en is een alternatief hopelijk niet ver weg. We helpen je graag zoeken! Kijk eens bij een merk waarnaar je nog niet eerder hebt gekeken en verbreed je horizon.

Bekijk alle Zakmessen & Multitools