Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Haal het maximale uit je firesteel

Dat een firesteel handig, hip en leuk is weet je al. Dat je er een flink vuurtje mee kunt maken ook. Maar hoe haal je nu het maximale uit je firesteel? Knivesandtools geeft je tips en trucs!

Een tondel voor je firesteel: de alternatieven

Als je een firesteel gebruikt heb je een tondel nodig. Dankzij de vonken van de firesteel ontbrandt de tondel, waarmee je vuurtje start. Er zijn hele handige tondels te koop, zoals tindersticks of tinderdust. Maar wat als je dat niet voor handen hebt? We hebben een aantal goede alternatieve brandstoffen voor je op een rijtje gezet:

  • De pluizen uit het pluizenfilter van je wasdroger
  • Barbecue aanmaakblokjes (door ze pluizig te maken met een mes worden ze nog bruikbaarder)
  • Berkenbast stof, geproduceerd door met een mes langs de binnenkant van een stuk berkenbast te schrapen. Berkenbast is zo bruikbaar door de olie aan de binnenzijde van de bast.
  • Droog, verschroeid katoen
  • Watten (dompel ze in een potje vaseline, voor een nog snellere ontbranding)
  • Stof van jute touwen
  • Gedroogd mos

De firesteel gebruiken: handige gebruikstips

Ook bij het gebruik van een firesteel kun je soms wel wat tips gebruiken. Met name als je onder lastige omstandigheden een vuur wilt starten.

Tip één: wanneer je de vonken heel nauwkeurig wilt richten gebruik dan de firesteel om te schrapen en niet de bijgeleverde schraper of je mes. De firesteel trek je onder het mes door, wat resulteert in heel veel vonken op dezelfde plaats.

Tip twee: heb je een firesteel die niet lekker wil ontsteken? Kijk dan eens kritisch naar je schraper of mes. Wanneer deze niet scherp genoeg is kan de kwaliteit van je vonken enorm tegenvallen. Gebruik wel altijd de rug van je mes als je deze gebruikt in combinatie met een firesteel.

Tip drie: wil je veel vonken tegelijk creëeren? Ga dan een paar keer met je mes of schraper over de firesteel. Op deze manier krijg je een bergje onderaan je firesteel. Zet dan één keer voldoende druk terwijl je schraapt en je krijgt meer vonken dan je ooit hebt gezien!

Maar het allerbelangrijkste: geef niet op! Ook als het de eerste keren niet wil lukken je vuurtje te starten. Een firesteel gebruiken vergt nou eenmaal enige oefening. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst (en het is hartstikke leuk)!