Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is een detentkogel en hoe onderhoud je hem?

We horen het regelmatig: ‘ik heb dit mes nu een poosje in bezit, en hij loopt niet meer zo lekker’. Of: ‘dit mes heb ik net binnen, en hij loopt zo stroef’. Veel mensen grijpen meteen naar de olie om het scharnierpunt eens lekker in te vetten. Inderdaad: dat kan het probleem soms verhelpen. Maar wat wij zien is dat er in heel veel gevallen een andere oorzaak is: de detentkogel. We leggen je uit wat dat is, wat hij doet en hoe je ervoor zorgt dat hij je niet tegenwerkt.

Wat is een detentkogel?

De detentkogel is een klein kogellagertje van staal of keramiek. In messen met een framelock of linerlock zorgt de detentkogel ervoor dat het mes in gesloten toestand niet zomaar opent. In de lockbar zit het kogeltje geperst, en in het lemmet zit een klein gaatje. Doordat de detentkogel in het gaatje valt wanneer het mes dicht is, blijft het lemmet netjes gesloten. Naast linerlocks en framelocks zijn er nog een paar mechanismen die eenzelfde kogeltje gebruiken (denk aan een compression lock) maar in negen van de tien gevallen gaat het over een linerlock of framelock.

Als je goed kijkt zie je hier dat we met het wattenstaafje het detentkogeltje aanwijzen.

Waarom kan de detentkogel voor problemen zorgen?

Tijdens het openen en sluiten is de detentkogel de hele tijd in contact met het lemmet. Bij sommige messen zie je dan ook een spoortje over het lemmet lopen. Dat noem je de detenttrack. Wat bij heel veel messen gebeurt is dat het detentkogeltje en/of de detenttrack vies worden. Gewoon door het mes in je broekzak te dragen trek je al stof aan. Of wanneer er tijdens gebruik zand, etensresten of andere viezigheid tussen komt merk je dat direct. Het zorgt er namelijk voor dat het gladde en soepele contact tussen het kogeltje en het lemmet verstoord wordt. Hierdoor voel je oneffenheden waardoor het scharnieren niet meer zo lekker loopt.

Ook kan het zijn dat de detentkogel ‘droog’ loopt. Dat betekent dat er geen olie aanwezig is om het contact tussen de kogel en de detenttrack te smeren. Een andere oorzaak kan in de lemmetafwerking zitten. Bij nieuwe messen moet de detentkogel eerst een baantje trekken. Een beetje inslijten in het lemmet. Vooral wanneer het lemmet van een coating voorzien is merk je dat, maar ook bij een gesatineerd lemmet voel je soms ieder krasje en groefje.

Hoe los je het op?

Wanneer het detentkogeltje of de detenttrack vies zijn is de oplossing simpel: schoonmaken en een drupje olie. Wij pakken daarvoor graag een wattenstaafje met een beetje alcohol om het kogeltje te reinigen, voor de detenttrack kun je een papiertje tussen het frame en het lemmet doorhalen. Meer informatie hierover vind je in ons topic over het onderhouden van een zakmes zonder hem uit elkaar te halen.

Na het schoonmaken gebruik je een oliepen, bijvoorbeeld NanoOil 10W, om een miniem drupje olie op de kogel te leggen. Door het mes daarna een paar keer te openen en te sluiten verspreid je de olie over de detenttrack. Gebruik nooit te veel olie, dat trekt alleen maar meer stof aan waardoor je al snel weer met een slecht openend mes zit.

Wanneer we het dan hebben over een nieuwer mes, dan is het belangrijk hem gewoon te gebruiken om hem in te laten lopen. De kogel polijst voor zichzelf een perfect paadje, dat komt vanzelf goed. Het is volstrekt normaal dat een mes een beetje moet inlopen wanneer je hem in gebruik neemt. Dit is met alle bewegende delen zo, van een automotor tot een scharnier van een deur.

Conclusie

Het is maar een simpel onderdeeltje, en de oplossingen zijn minstens zo simpel. Maar het heeft een grote impact op de soepele loop van je zakmessen. We hopen dat je zo de meeste problemen zelf kunt oplossen. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.