Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Aanpassing Messenwetgeving: jouw stem is nodig!

Beste messenliefhebbers,

Wellicht hebben jullie het al gehoord, maar er is een aanpassing van de Wet Wapens en Munitie in de maak. Deze wet gaat over welke messen wij als liefhebbers en gebruikers mogen dragen, dus dit gaat ons allemaal aan.

Dit nieuwe wetsvoorstel is een direct gevolg van de steekincidenten onder jeugdigen die bij jullie allen via de media wel bekend zijn. Echter raakt deze nieuwe wetgeving niet alleen de doelgroep die bij dat soort incidenten betrokken raakt, maar ons allemaal.

Een aantal hoofdzaken uit het voorstel

Het dragen/voorhanden hebben van ALLE messen in de openbare ruimte wordt verboden, tenzij je hiervoor een duidelijk aantoonbare reden hebt.

Dit raakt iedereen in onze community, die juist geen kwade bedoelingen heeft; gewoon een Zwitsers zakmes bij je hebben wordt zo al een probleem. Toon maar eens aan dat je een appeltje wilde schillen als je deze net op hebt… In de huidige Wet Wapens & Munitie is hiervoor al een voorziening:

'Voorwerpen waarvan, gelet op hun aard of omstandigheden waaronder zij worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat zij voor geen ander doel bestemd zijn dan om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen’

Het dragen van messen door jeugdigen in omstandigheden waar dit ongewenst is is dus al prima aan te pakken.

Verkoop van messen aan personen onder de 18 wordt verboden

Dit heeft ook consequenties voor de manier waarop jij online messen koopt. Tegelijk wordt er geen rekening gehouden met wat men eenvoudig en voor weinig via Aziatische webshops in grote getale invoert (denk aan AliExpress).

Wat we nu samen kunnen doen

Aan het huidige wetsvoorstel is niet meer heel veel te veranderen. Wel kunnen we van ons laten horen gedurende de consultatiefase die tot 31 januari 2023 loopt.

Het is hierbij heel belangrijk dat iedereen die dat kan een inhoudelijke reactie op het wetsvoorstel plaatst. Dus hoe raakt dit jou in de praktijk? Welke voorbeelden heb je waarin de nieuwe wetgeving een probleem zou worden? Wat vind je van de voorgestelde plannen? Inhoudelijke reacties hebben écht meerwaarde, alleen roepen dat je het stom vindt heeft weinig zin.

Lees ook vooral de voorgestelde wijzigingen en toelichting door. Reageer hier! Dat kan ook anoniem.

Neem even de tijd om dit serieus door te nemen en een reactie te formuleren, dit kan ons allemaal helpen. Als we niks van ons laten horen hebben ze in Den Haag geen reden om hier beter over na te denken. Dit is jouw kans om nog invloed uit te oefenen op deze wet.

Knivesandtools zet zich er daarnaast voor in om ons geluid ook bij de politiek gehoord te krijgen.