Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nieuw: Chris Reeve Sebenza 31!

De Chris Reeve Sebenza 21 is een icoon in de messenwereld. Met zo’n paradepaardje spring je als messenmaker voorzichtig om. Toch was er in juni 2019 ineens een aankondiging: de Chris Reeve Sebenza 31! We leggen je graag uit wat er verandert, en wat dit betekent voor de Sebenza 21.

Chris Reeve Sebenza 31: de vernieuwingen

Zoals de naam al doet vermoeden is de Chris Reeve Sebenza 31 een update van de Sebenza 21. Dat betekent ook dat het niet een compleet nieuw model is. Slechts een update met enkele, toch wel belangrijke, wijzigingen ten opzichte van de 21.

Keramische lockbarinterface

Ok, dit klinkt moeilijk, maar is het niet. Bij de Sebenza 21 is er een geharde titanium lockbar, die direct op de achterkant van het lemmet sluit om hem te vergrendelen. Nieuw bij de 31 is het dat er in het uiteinde van de lockbar een keramische kogel geperst is. Deze dient als detentkogel en als ‘lockbarinsert’ tegelijk. Keramiek is harder dan titanium, en slijt daarom minder snel. Ook loopt het mooier wanneer het in contact komt met staal.

Dit systeem is niet helemaal nieuw. De Inkosi en Umnumzaan hadden dit systeem al langer. Het is duurzamer dan dat van de 21, en dus een verbetering. Kenmerkend voor Chris Reeve Knives is dat ze altijd lang nadenken over dit soort verbeteringen. Ze gaan echt niet over één nacht ijs. Toch een van de sterke punten van dit ijzersterke merk.

Op deze foto zie je duidelijk dat de pocketclip een stukje gedraaid is.

Off-set clip

Bij de Sebenza 21 zit de pocketclip recht boven de lockbar. Mooi in één lijn. Dit zorgt ervoor dat de clip ook op de lockbar duwt. Sommige mensen vonden dat hierdoor de voorspanning van de lockbar te groot werd. Daarom werd de Inkosi al voorzien van een clip die een klein tikje gedraaid was, zodat hij op het frame rust. Diezelfde behandeling krijgt ook de Sebenza met de 31.

Verbeterde ergonomie

De ergonomie van de Sebenza 21 is in al zijn eenvoud perfect. Toch zijn er kleine wijzigingen mogelijk die het nog beter maken, dus voert CRK die uit. Rond de vingergroeven vooraan de greep zijn enkele subtiele aanpassingen gedaan zodat hij nog beter in de hand ligt.

Verwijdering van het gat en verbeterde productieprocessen

Kenmerkend aan de Sebenza 21 is het gat aan de showzijde. Tijdens het fabriceren van de handgreep gebruikten ze dit gat om de greepschaal altijd op exact dezelfde wijze in te klemmen. Op de Sebenza 31 hebben ze enkele wijzigingen aangebracht in het productieproces die de toleranties nog wat scherper bijstellen. Hierdoor is ook het gat in de showzijde niet meer nodig.

De toleranties van Chris Reeve Knives zijn natuurlijk al ongeëvenaard. Maar met de introductie van nieuwe machines en nieuwe productieprocessen zijn de messen nóg nauwkeuriger te maken. Dat belooft wat! Handig om te weten: alleen de greep en het lemmet zijn gewijzigd. De schroeven zijn nog gewoon hetzelfde.

De Chris Reeve Sebenza 31 met inlay. Hier zie je ook goed dat er geen gat meer in de presentatiezijde zit.

Nieuwe inlays

De Sebenza 31 met inlays is ook nog net iets anders dan de 21 met inlays. De vorm is compleet anders. Al komt het nieuwe ontwerp niet helemaal uit het niets. Het doet sterk denken aan de Regular Annual Sebenza’s van pak ‘m beet 10-15 jaar geleden. Die messen hadden een soortgelijke inlay.

Nieuw soort Damascus

Tot voor kort werden alle damaststalen Sebenza’s gemaakt van Devin Thomas-damascus. Nu hij met pensioen gaat is Chris Reeve Knives op zoek gegaan naar een maker eenzelfde kwaliteit Amerikaans damaststaal produceert. Dan hoef je niet veel verder te kijken dan naar Chad Nichols: de moderne damastmeester. Vanaf nu worden alle Sebenza’s met damaststalen lemmet gemaakt van Chad Nichols Damascus in de patronen Raindrop, Ladder, en Boomerang. Eind 2019 kun je deze modellen ook bij ons verwachten.

Wat blijft hetzelfde?

Dit zijn een paar wijzigingen, maar het overgrote deel blijft natuurlijk hetzelfde. Zo blijven de lemmeten van CPM S35VN-staal en de handgrepen van 6AL4V-titanium. Ook de bijzondere pivot-constructie met het bushing-systeem blijft gewoon. Daarover hebben we op de designerpagina van Chris Reeve al een uitleg geschreven, mocht je daarin geïnteresseerd zijn.

Wanneer is de Sebenza 31 leverbaar?

Naar verwachting is Chris Reeve Knives ergens begin 2020 klaar om de Sebenza 31 uit te leveren. In de tussentijd hebben we nog Sebenza 21’s op voorraad, en we verwachten nog steeds nieuwe exemplaren binnen. In eerste instantie zullen de Sebenza 31’s alleen in droppoint uitkomen. Voor tanto en insingo zullen we wat langer wachten. Gelukkig blijven deze lemmetvormen wel op de 21 beschikbaar. We verwachten dat zodra er voor de 31 alle lemmetvormen beschikbaar zijn, dat de 21 dan zal verdwijnen, al is daar nog niet alles over bekend.

Tot die tijd zijn er tal van Chris Reeve-zakmessen beschikbaar op onze Chris Reeve Knives-pagina.