Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

De geboorte van de Chris Reeve Knives Impinda

Blade Show 2018. Chris Reeve Knives introduceert hun eerste slipjoint, de Impinda. Inmiddels neemt de Impinda de messenwereld met storm. Zo heeft CRK met de Impinda de “American Made Knife of the Year” award gewonnen, en leveren ze verschillende nieuwe innovatieve hoogstandjes. Maar hoe is de Impinda tot stand gekomen? En waarom is het zo’n belangrijke stap voor Chris Reeve Knives?

Waarom de druk zo hoog lag

“Chris Reeve verlaat Chris Reeve Knives”. Voor veel messenfanaten was dit een van de schokkendste nieuwsberichten van 2016. Het is namelijk geen geheim dat Chris Reeve de messenwereld, zoals wij die kennen, compleet heeft veranderd. Chris Reeve heeft meerdere uitvindingen op zijn naam staan. Denk bijvoorbeeld aan de integral lock, ook wel bekend als de framelock. Of neem CPM S35VN-staal, een roestvast staalsoort ontwikkeld samen met Crucible Steel Company. Tegenwoordig heeft bijna iedere messenfabrikant zowel de framelock als CPM S35VN-staal in hun productiemessen gebruikt. Veel kenners claimen zelfs dat zowel het staal als de lock perfectie zijn. De messen van Chris Reeve Knives zijn dan ook niet voor niets voor veel mensen een grail knife. Het ultieme mes.

Vandaar dat het verlaten van Chris Reeve als een schok kwam. Wat betekent dit voor het bedrijf? Hoe gaat het nu verder met Chris Reeve Knives? Gelukkig was Anne Reeve, Chris’ ex-vrouw, het antwoord. Samen met haar zoon, Tim Reeve, heeft ze Chris Reeve Knives overgenomen. Dit bracht echter wederom veel vraagtekens. Het brein achter CRK was namelijk weg. Kunnen we nog wel dezelfde innovatieve hoogstandjes en kwaliteit verwachten die CRK juist op de kaart heeft gezet?

Des te groter was de verrassing op Blade Show 2018, toen Chris Reeve Knives de Impinda uitbracht. Een samenwerking tussen Chris Reeve Knives en de zeer beroemde messenmaker en ontwerper William (Bill) Harsey.

Chris Reeve Knives Impinda

Maar wie is Bill Harsey?

Bill Harsey is geboren in 1955 in Oregon, Amerika. Zijn familie bestond destijds voornamelijk uit houthakkers. Sindsdien heeft Bill het in de messenwereld ver geschopt. Als maker van unieke messen geniet Harsey veel bekendheid. Bill staat echter vooral bekend om zijn samenwerkingen met grote messenmerken zoals: Gerber, CRKT, Lone Wolf Knives, Ruger,  Spartan Blades, en dus ook Chris Reeve Knives. Dit is namelijk niet de eerste keer dat Bill samenwerkt met CRK. Op Blade Show 2003 wonnen Harsey en Chris Reeve Knives de “Collaboration Knife of the Year” award met de Chris Reeve Green Beret. Een tactisch robuust vaststaand mes, gemaakt voor de U.S. Army Special Forces. In 2007 wonnen CRK en Bill Harsey op Blade Show de “American Made Knife of the Year” award met de Chris Reeve Pacific Knife. Wederom een vaststaand mes, gemaakt voor het Amerikaanse leger. Deze keer om de 50e verjaardag te vieren van de 1e commandotroepen. Deze troepen zijn vooral actief in de Pacific, vandaar de naam. 

De Chris Reeve Impinda

Na het vertrek van Chris had Chris Reeve Knives weer een hit nodig. Iets wat liet zien dat ze ook zonder Chris innovativiteit en hoge kwaliteit kunnen leveren. Het is dan ook zeer begrijpelijk dat Anne en Tim Reeve wederom de uitdaging zijn aangegaan met Bill Harsey. En met succes. Op Blade Show 2018 was het wéér raak. Ditmaal met de Impinda, die dus de “American Made Knife of the Year” award won.

Zoals eerder vermeld is de Impinda een slipjoint. Dit betekent dat het mes niet vergrendelt in open positie. Een bijzondere stap voor Chris Reeve Knives aangezien dit hun eerste keer is dat ze een slipjoint-mechanisme toepassen. De springveer op zichzelf is al heel vernieuwend. Tim Reeve vermeldt in een interview dat het waarschijnlijk de eerste keer is dat CPM S35VN-staal is gebruikt voor de springveer. Hierdoor is de springveer extra robuust.

Maar daar houdt het niet op. Normaal is de kracht van de springveer even sterk bij het dicht doen, als bij het open doen. Dat komt doordat de springveer telkens met dezelfde kracht op het lemmet drukt. Daarom heeft de springveer van de Impinda niet één, maar twee contact punten met het lemmet. Het ene contactpunt, wat in dichte positie verder naar voren zit, is zwakker qua kracht. Dit zorgt voor een openingssterkte van 268 gram. Eenmaal in open positie, raakt het andere gedeelte van de springveer wat meer naar achteren zit, het lemmet. Doordat dit gedeelte van de springveer meer naar achteren zit en iets meer naar beneden wijst, is de druk die de springveer uitoefent groter. Hierdoor heeft de springveer op dit punt een sterkte van 453 gram. Het resultaat: de Impinda is gemakkelijker te openen, dan te sluiten. Zeer handig voor een mes met een slipjoint-mechanisme. Het is niet de bedoeling dat het mes dichtklapt tijdens het gebruiken door een te zwakke springveer, en het moet ook niet zo zijn dat het mes erg zwaar te openen is. Met deze zeer innovatieve springveer lossen CRK en Bill Harsey in een klap het probleem op.

Het slipjoint mechanisme

Mooie details om verder uit te lichten zijn de uit één stuk titanium gefreesde clip en de zeer royale pivot. Het blad heeft een zeer strakke nailnick voor een comfortabele opening. Het lemmet heeft een lengte van 7,9 cm, en de gehele lengte is 18,1 cm. Een heel bruikbaar formaatje dus. Wat al blijkt is dat de Impinda duidelijk een stuk gereedschap is. Impinda betekent in Zulu “fold, repeat”. Een passende naam voor een stevig vouwmes dat keer op keer geopend en gebruikt moet worden.  Functionaliteit is het meest belangrijke van het hele design. Precies zoals we gewend zijn van bewezen modellen zoals de Chris Reeve Sebenza 21.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Met zo’n geweldig nieuw innovatief mes als de Impinda, kunnen wij alleen maar dromen over de toekomst. Het is een zeer veelbelovende stap voor Chris Reeve Knives en hij bewijst dat Chris Reeve met Chris Reeve Knives een bedrijf heeft opgebouwd dat nog veel groter is dan hijzelf. Ook bevestigt de Impinda dat zijn zoon Tim het stokje glansrijk overgenomen heeft. Als Europees bedrijf is het is het mooi om te zien wanneer een Amerikaans bedrijf met een moderne slipjoint komt. Met constant veranderende messenwetten binnen Europa wordt de slipjoint opnieuw in het licht gezet. Waar wij als Europeanen natuurlijk erg blij mee zijn!

De grote vraag die overblijft is “Wanneer komt de Impinda, en hoeveel gaat die kosten?”. Met een richtprijs van €499 hopen wij de Impinda rond kerst te kunnen leveren! Wij hebben hoge verwachtingen ieder geval. In de tussentijd, bekijk hier alle Chris Reeve Knives in ons assortiment. Stay tuned!