Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Waarom brandt mijn zaklamp minder lang dan de fabrikant zegt?

Misschien heb je het wel eens gemerkt: je zaklamp brandt niet zo lang als de fabrikant zegt. Heeft de fabrikant gelogen? Is de lamp kapot? Nee hoor. De oorzaak zit hem meestal in hoe de fabrikant de brandduur meet en welke batterijen je gebruikt.

Hoe meet de fabrikant de brandduur?

De fabrikant meet de brandduur van een zaklamp of hoofdlamp volgens de zogeheten ANSI-standaard. Volgens deze regels meten ze de brandduur totdat de lamp maar 10% geeft van de lichtopbrengst waarmee je begon. Stel dat een lamp begint op 200 lumen, en na 2 uur nog met 20 lumen schijnt. Die 2 uur is dan de brandduur die de fabrikant opgeeft.

Het mooie van deze standaard is dat alle merken ermee werken. Zo kun je dus goed vergelijken. Maar er zit natuurlijk wel een groot verschil tussen jouw verwachting en wat de lamp echt doet. Sommige zaklampen of hoofdlampen gaan geleidelijk steeds minder licht geven. Dan heb je weinig aan die ANSI-standaard, want die komt dan niet overeen met wat jij ervan verwacht. Maar als de lichtopbrengst in één keer minder wordt, is de standaard wel heel handig.

Welke invloed heeft batterijtype?

Een andere factor in de brandduur van je zaklamp of hoofdlamp is batterijtype. Welke batterij je gebruikt is heel belangrijk. Kijk dus altijd goed naar welke batterij de fabrikant aanraadt voor jouw lamp.

Zaklampen en hoofdlampen op AA of AAA batterijen

Bij lampen op AA of AAA-batterijen kun je kiezen tussen ‘gewone’ alkalinebatterijen of oplaadbare NiMH-batterijen. Je kunt de gewone alkalinebatterijen prima gebruiken, maar je zult hiermee merken dat de lamp op de hoogste stand sneller leeg gaat. Dit komt doordat deze krachtige lampen teveel vragen van deze batterijen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de kwaliteit van de alkalinebatterijen. Betere batterijen houden het langer vol dan batterijen van slechte kwaliteit.

NiMH-batterijen komen wel tot hun recht. Die kunnen heel goed tegen de grote stroomsterkte die de lamp van ze vraagt. En je zal dan ook merken dat de lamp minder warm wordt. En dat de lamp hiermee de opgegeven brandduur wél haalt. De brandduur die fabrikanten als Fenix opgeven is dan ook gebaseerd op gebruik met NiMH-batterijen.

Zaklampen en hoofdlampen op CR123A, 21700 of 18650-batterijen

Bij deze batterijtypen zie je minder vaak afwijkingen in de brandduur. Deze batterijen kunnen namelijk heel goed grote stroomsterktes leveren. Soms kun je bij een lamp twee typen batterijen gebruiken. Bijvoorbeeld 2x CR123A of 1x21700. Dan zie je dat 18650-batterijen en 21700-batterijen wel een langere brandduur halen dan CR123A-batterijen. De brandduur die de fabrikant opgeeft is dan altijd gebaseerd op het gebruik van 18650 of 21700-batterijen.