Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Brandduur zaklamp

Vraag aan Knivesandtools:

Wij krijgen deze vraag met enige regelmaat. Er kunnen diverse oorzaken zijn maar het is vrijwel nooit een defect van de zaklamp.

Mijn zaklamp brandt niet zo lang als de fabrikant zegt. Is hij kapot?

Antwoord van Knivesandtools:

De oorzaken liggen gewoonlijk in de aard van de gebruikte batterijen en de manier waarop brandduur gemeten wordt.

Manier van meten van de brandduur:

Sinds ongeveer 2 jaar is er een ANSI-standaard voor het meten van o.a. de brandduur van een zaklamp. Deze standaard schrijft voor dat de brandduur gemeten wordt tot slechts 10% van de oorspronkelijke lichtopbrengst gegeven wordt.

Dit is natuurlijk niet wat de gebruiker verwacht. Hoe groot het verschil met een reële verwachting is, is erg afhankelijk van de zaklamp. Gaat hij geleidelijk steeds minder licht geven, dan is er een enorm verschil. Stort de lichtopbrengst in één keer in, dan is de standaard prima te gebruiken.

Bij zaklampen die werken op AA (penlite) of AAA (mini penlite) batterijen

Er zijn veel krachtige zaklampen die werken op AA batterijen. Voorbeelden zijn de Fenix TK20 en TK45.

Deze zaklampen werken naar keuze op 'gewone' alkalinebatterijen of op oplaadbare NiMH-batterijen.

De eisen die deze zaklampen aan de batterijen stellen zijn erg hoog. Zo hoog zelfs dat de beste Alkalinebatterij te kort komt.

Alkalinebatterijen zijn bruikbaar maar op de hoogste stand van de lamp is de maximale stroomsterkte van de batterij onvoldoende en is deze vroegtijdig leeg.

Oplaadbare NiMH-batterijen komen wel tot hun recht. Ze zijn heel goed bestand tegen de hoge stroomsterkte die gevraagd wordt. Je zult zien dat bij gebruik van NiMH-batterijen de zaklamp veel minder warm wordt en de opgegeven brandduur wel benaderd of gehaald wordt.

De opgave van de brandduur die door fabrikanten als Fenix wordt gedaan is gebaseerd op gebruik van NiMH-batterijen. Gebruik van Alkalinebatterijen is geen probleem. Alleen wordt de brandduur bij gebruik van de hoge stand ongeveer gehalveerd. Dit is bovendien sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte alkalinebatterijen. En ook of de hoge stand lange tijd aaneengesloten wordt gebruikt of dat deze wordt gebruikt met tussenpauzes is van belang. In het laatste geval is de brandduur langer omdat de batterijen de kans krijgen om af te koelen.

Bij zaklampen die werken op CR123A of 18650 batterijen

Bij zaklampen die werken op CR123A of 18650-batterijen zijn er minder vaak afwijkingen in de opgegeven en werkelijke brandduur. Beide typen batterijen zijn prima geschikt voor het leveren van grote stroomsterktes.

Wel is bij lampen die geschikt zijn voor twee soorten batterijen de brandduur bij gebruik van (oplaadbare) 18650-batterijen langer dan de brandduur bij (niet oplaadbare) CR123A batterijen.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland