Voor 18.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Informatie

Brandduur zaklamp

Vraag aan Knivesandtools:

Wij krijgen deze vraag met enige regelmaat. Er kunnen diverse oorzaken zijn maar het is vrijwel nooit een defect van de zaklamp.

Mijn zaklamp brandt niet zo lang als de fabrikant zegt. Is hij kapot?

Antwoord van Knivesandtools:

De oorzaken liggen gewoonlijk in de aard van de gebruikte batterijen en de manier waarop brandduur gemeten wordt.

Manier van meten van de brandduur:

Sinds ongeveer 2 jaar is er een ANSI-standaard voor het meten van o.a. de brandduur van een zaklamp. Deze standaard schrijft voor dat de brandduur gemeten wordt tot slechts 10% van de oorspronkelijke lichtopbrengst gegeven wordt.
Dit is natuurlijk niet wat de gebruiker verwacht. Hoe groot het verschil met een reële verwachting is, is erg afhankelijk van de zaklamp. Gaat hij geleidelijk steeds minder licht geven, dan is er een enorm verschil. Stort de lichtopbrengst in één keer in, dan is de standaard prima te gebruiken.

Bij zaklampen die werken op AA (penlite) of AAA (mini penlite) batterijen

Er zijn veel krachtige zaklampen die werken op AA batterijen. Voorbeelden zijn de Fenix TK20 en TK45.
Deze zaklampen werken naar keuze op 'gewone' alkalinebatterijen  of op oplaadbare NiMH-batterijen.
De eisen die deze zaklampen aan de batterijen stellen zijn erg hoog. Zo hoog zelfs dat de beste Alkalinebatterij te kort komt.

Alkalinebatterijen zijn bruikbaar maar op de hoogste stand van de lamp is de maximale stroomsterkte van de batterij onvoldoende  en is deze vroegtijdig leeg.

Oplaadbare NiMH-batterijen komen wel tot hun recht. Ze zijn heel goed bestand tegen de hoge stroomsterkte die gevraagd wordt. Je zult zien dat bij gebruik van NiMH-batterijen de zaklamp veel minder warm wordt en de opgegeven brandduur wel benaderd of gehaald wordt.

De opgave van de brandduur die door fabrikanten als Fenix wordt gedaan is gebaseerd op gebruik van NiMH-batterijen. Gebruik van Alkalinebatterijen is geen probleem. Alleen wordt de brandduur bij gebruik van de hoge stand ongeveer gehalveerd. Dit is bovendien sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte alkalinebatterijen. En ook of de hoge stand lange tijd aaneengesloten wordt gebruikt of dat deze wordt gebruikt met tussenpauzes is van belang. In het laatste geval is de brandduur langer omdat de batterijen de kans krijgen om af te koelen.

Bij zaklampen die werken op CR123A of 18650 batterijen

Bij zaklampen die werken op CR123A of 18650-batterijen zijn er minder vaak afwijkingen in de opgegeven en werkelijke brandduur. Beide typen batterijen zijn prima geschikt voor het leveren van grote stroomsterktes.

Wel is bij lampen die geschikt zijn voor twee soorten batterijen de brandduur bij gebruik van (oplaadbare) 18650-batterijen langer dan de brandduur bij (niet oplaadbare) CR123A batterijen.

Tijd voor een nieuwe standaard

Achteraf uitleggen waarom een zaklamp korter brandt dan verwacht wordt vinden wij natuurlijk vervelend. Wij gaan daarom op korte termijn een eigen standaard introduceren die we naast de opgave van de fabrikant gaan hanteren. Zo weet je voor je iets koopt wat je kan verwachten.