Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Garantie, hoe en wat?

Op vrijwel alle producten die wij verkopen geldt een fabrieksgarantie. Hoe die garantie in de praktijk werkt en hoe de voorwaarden zijn kan echter per merk of product verschillen. Daarom leggen we je graag uit wat we verstaan onder garantie en wat enkele van de vaker voorkomende uitzonderingen en aandachtspunten zijn. Het kan wel eens een wirwar aan verschillen en uitzonderingen zijn, dus houd je vast: daar gaan we.

Waarop heb je garantie?

In negen van de tien gevallen heb je bij aankoop van een product garantie op materiaal- en fabricagefouten. Dit betekent dat wanneer er een defect is aan het product dat wordt veroorzaakt door een fout in het materiaal, of de fabricage, je dan recht hebt op garantie.

Dit betekent tegelijk ook dat slijtage nooit recht biedt op garantie. Ieder product slijt in mindere of meerdere mate, dit betekent niet dat dit de schuld is van het product of de fabrikant. Sommige producten slijten sneller omdat ze misschien van een lagere kwaliteit zijn. Zolang dit inherent is aan het product, en niet een uitzonderlijke materiaalfout of fabricagefout van het product kun je in zo’n geval dus geen beroep doen op de garantie die een leverancier biedt.

Wat houdt die garantie dan in?

Wat de merken onder garantie verstaan kan verschillen, en wordt ook verschillend opgepakt. Zo heb je wettelijk gezien wanneer een product binnen de garantietermijn defect raakt recht op reparatie of vervanging. Dit betekent dat een mes soms gerepareerd kan worden met een nieuw lemmet of een ander vervangend onderdeel. Soms betekent het dat je een geheel nieuw product krijgt. Wanneer het product niet meer gemaakt wordt kan het product worden vervangen door een product van gelijke waarde. Dit wordt geregeld door de leverancier of fabrikant.

Sommige fabrikanten kiezen ervoor een defect product te vervangen door een refurbished product. Dat is een al gerepareerd en gecontroleerd exemplaar. Zolang dit product van gelijke waarde is als het door jou ingestuurde product mag de fabrikant hiertoe besluiten.

Hoe zit het met de garantietermijn?

Bij veel producten wordt een garantietermijn weergegeven. Vaak een minimum van twee jaar na aankoop, oplopend tot levenslang. Binnen die termijn kun je aanspraak maken op de garantie die geboden wordt.

Belangrijk is het om te weten dat op sommige verbruiksartikelen de garantievoorwaarden anders kunnen liggen dan op andere artikelen van dezelfde fabrikant. Denk aan een flesje olie of een tube diamantpasta voor op een strop. Gelukkig zijn dit ook de artikelen waarvoor (vrijwel) nooit een beroep op garantie gedaan wordt.

Ook kiezen sommige fabrikanten ervoor om bijvoorbeeld standaard twee jaar garantie te bieden, en bij online registratie of het insturen van een postkaart de garantie dan te verlengen naar vijf jaar.

Wat betekent ‘levenslange garantie’?

Wat levenslange garantie inhoudt verschilt per merk. Het ene merk ziet het als een garantie die duurt zolang de initiële koper nog leeft. Een ander vindt levenslang eigenlijk onbeperkt. Het meest gebruikelijk is echter de opvatting dat de garantie net zo lang duurt als de te verwachten levensduur van een product.

Ook zijn er soms Amerikaanse fabrikanten die groot op hun verpakking zetten ‘Lifetime Warranty*’. Wanneer je dan op zoek gaat naar het sterretje op de achterkant van de doos zie je dat het enkel levenslang is wanneer je in Noord-Amerika woont, en je daarbuiten ‘slechts’ 25 jaar garantie krijgt.

Defecten door onjuist gebruik

Soms gaat er ook iets mis met een product doordat het onjuist wordt gebruikt. Defecten door dit ondeskundig gebruik vallen ook vrijwel nooit onder garantie. Bedenk je bij het gebruik van het product dus altijd of het hiervoor wel gemaakt is.

Een favoriet voorbeeld is het batonneren met een outdoormes. Dit is het kloven van hout door een mes er met een ander stuk hout doorheen te slaan. Ja, veel messen kunnen dit. Sommigen zijn erop gemaakt. Maar onderaan de streep blijft het eigenlijk werk dat met een bijl moet worden gedaan.

Al moeten we hierbij aantekenen dat er ook merken zijn die garantie op alles verlenen. Ongeacht wat je met het product hebt gedaan. Dit zijn wel uitzonderingen op de regel.

Roest en garantie

Messen roesten. Dat is een gegeven. Zelfs wanneer een mes van ‘roestvast’ staal is gemaakt, kan het nog steeds roesten. Het is immers niet ‘roestvrij’. Dit komt eigenlijk altijd door externe factoren: vocht, zuur en zout. Of een combinatie daarvan. Denk aan zilte zeelucht of fruitzuren. Gewoon goed schoonmaken en onderhouden dus. Eventueel kun je Flitz gebruiken om de roest snel weg te poetsen. Het valt nooit onder garantie.

Modificaties en demontage

Voor heel veel producten geldt: wanneer je het product zelf modificeert, vervalt de garantie. Het slijpen van een mes valt daar natuurlijk niet onder, dat is noodzakelijk onderhoud. Maar zodra je zelf gaat vijlen, schilderen, schuren, solderen, anodiseren, etc: dan vervalt vrijwel altijd de garantie op het product. Er zijn fabrikanten die daar iets pragmatischer naar kijken: een kleine modificatie aan de greep doet weinig met het lemmet, dus strijken ze daarin over hun hart. Maar ga er niet vanuit.

Ook demontage kan leiden tot het vervallen van garantie. Denk aan de bekende labeltjes op elektronica: ‘Warranty void if seal broken’. Het verschilt echt per merk hoe ermee omgegaan wordt. Verdiep je er dus eerst in op de website van de fabrikant voor je de gereedschapskist erbij pakt.

Overdraagbaarheid van garantie

Sommige merken houden er vrij ferm aan vast dat ze enkel garantie verlenen aan de eerste eigenaar van het product. Dit heeft onder andere als reden dat ze er zo vanuit gaan dat er bij de eerste aankoop gebruiksinstructies in de verpakking aanwezig zijn geweest die een goed gebruik pogen te bewerkstelligen. Bij een tweedehands aankoop is vaak niet alles meer aanwezig.

Accu’s en garantie

Wanneer het over batterijen en accu’s gaat kom je qua garantie in een ingewikkelder gebied terecht. Bij veel lampen, ook die met accu geleverd worden, staat een garantietermijn van vijf jaar voor materiaal- en fabricagefouten. Toch geldt dit altijd alleen maar op de lamp, en niet op de accu.

De levensduur van een accu heeft met verschillende aspecten te maken. Gemiddeld laad je een Li-Ion-accu 500 keer opnieuw op, daarna is hij afgeschreven. Ook het gebruik heeft invloed op de levensduur. Of je hem langdurig laat liggen, consequent overlaadt in een slechte lader of als je hem juist in een hele hete óf ijskoude omgeving bewaart. Bij geval van garantie is het dan ook noodzakelijk om aan te kunnen tonen dat het defect is ontstaan door middel van een materiaal- en/ of fabricagefout.

Zoveel verschillende opvattingen, nu namen en rugnummers?

In dit artikel hebben we het over verschillende opvattingen bij verschillende fabrikanten. Het is logisch dan te zeggen: maar noem dan eens de fabrikanten die er zo over denken. Dat doen we niet. Voornamelijk omdat we deze pagina anders nooit actueel kunnen houden. Daarom raden wij je aan om bij aankoop of defect van een product altijd even naar de site van de fabrikant te surfen om te zien wat zij aan garantievoorwaarden hanteren. Die willen nog wel eens aan wijziging onderhevig zijn namelijk.

Product defect? Neem contact met ons op!

Is jouw product defect? Neem dan even contact met ons op. Dat kan via onze Service-pagina. Het helpt enorm als je duidelijk kunt omschrijven hoe je het product gebruikte toen het mis ging. Ook helpt het wanneer je foto’s mee kunt sturen van het probleem. Wij kijken dan hoe we je kunnen helpen.