Menu
Voor 18.00 uur besteld Dezelfde dag verzonden
Grootste assortiment Keuze uit meer dan 4500 artikelen
Wij zijn liefhebbers 100% kwaliteitsproducten
Service
Cadeaubon
Nieuws
0
×
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste producten, de beste tips en aanbiedingen plus het laatste nieuws.

Om je te inspireren vind je hier alles wat je nodig hebt voor

Alle inspiratie voor

Onvergetelijke feestdagen

Filteren

Test:Slijpstenen van Eden Quality en Naniwa (Work Stones, Super Stones en Chosera) vergeleken

Onze vier meest verkochte series slijpstenen zijn van ons eigen merk Eden Quality en het merk Naniwa dat wij zelf uit Japan importeren.

Wij worden veel om advies gevraagd over welke stenen je moet kopen.

Om je te helpen bij de keuze van de stenen hebben we de vier soorten stenen getest en de verschillen op een rijtje gezet.

vergelijking-slijpstenen
1x1vulling

De slijpstenen en de test

De volgende slijpstenen zijn door ons getest en vergeleken (genoemd van laagste naar hoogste prijs).

- Eden Quality slijpstenen, korrel 800 en 5000
- Naniwa Work Stones, korrel 1000 en 3000
- Naniwa Super Stones, korrel 800 en 5000
- Naniwa Chosera slijpstenen, korrel 800 en 5000

Helaas was het niet mogelijk alle stenen met dezelfde korrelgroottes te vergelijken omdat die niet leverbaar zijn. We hebben bij de Naniwa Workstone daarom korrel 1.000 en 3.000 moeten gebruiken.

We hebben 4 dezelfde Santoku-messen met VG10 kern eerst met een wigje onder exact dezelfde hoek voorgeslepen op een ronde korrel 320 steen en vervolgens uit de losse hand op de genoemde slijpstenen afgewerkt.

Met de messen hebben we vervolgens snijtests uitgevoerd op een tomaat en een vel papier en we hebben een scheertest uitgevoerd. De resultaten zie je in het filmpje. We moeten wel vermelden dat de gebruikte tomaten een bijzonder harde en dikke schil hadden. Dat zie je goed terug bij de druktest waarbij we zonder snijbeweging het mes door de tomaat drukken.

De overeenkomsten van de stenen

Alle vier soorten slijpstenen gebruiken witte aluminiumoxide als slijpmiddel en de korrelgrootte wordt bij alle stenen volgens de Japanse norm opgegeven.
Witte aluminiumoxide is het slijpmiddel bij uitstek voor hoogwaardige slijpstenen. Het slijpt erg prettig en laat niet te diepe krassen achter.
Ook zijn alle geteste stenen uitstekend geschikt om je messen zeer scherp te maken. Voor wie wil scheren zijn er echter wel verschillen.

Verschillen in afmeting en vorm

De stenen verschillen in afmeting. De Eden Quality stenen zijn het kleinst (18 cm lang en 6 cm breed) en de Naniwa Super Stones en Chosera slijpstenen zijn het grootst (21 cm lang en 7 cm breed).

De Eden Quality stenen en de Naniwa Work Stones zijn uitsluitend leverbaar als combinatie stenen (korrel 240/800 en korrel 2000/5000 bij Eden Quality en korrel 120/1000 en 1000/3000 bij de Naniwa Work Stones).

De Naniwa Super Stones worden in diverse vormen geleverd. Als combinatiesteen, losse steen en op een voet gelijmd en ook nog eens in twee diktes. De korrelgroottes lopen uiteen van 220 tot 12.000!

De Naniwa Chosera stenen worden geleverd op voet en als losse stenen. De korregroottes lopen uiteen van 400 tot 10.000. De Chosera stenen worden geleverd met een nagura-steentje dat gebruikt wordt voor het schoonmaken van de steen. Hiernaast zorgt het bij de fijnere korrels ook voor een laagje pasta op de steen die een extra polijstende werking geeft.

De binding van de steen en het slijpresultaat

De Eden slijpstenen bestaan voor bijna 100% uit witte aluminiumoxide. Het poeder wordt samengeperst en verhit, waardoor de slijpkorrels aan elkaar smelten. Dit type stenen heet 'keramisch gebonden slijpstenen'.

De Naniwa stenen zijn (op de 120-zijde van de Workstone 120/1000 na) anders gebonden. De slijpkorrels worden vermengd met andere materialen tot een kleiachtig materiaal waarvan vervolgens een steen wordt gemaakt.

Het gevolg is dat de stenen zich anders gedragen. Het bindmiddel van de steen draagt het mes als het ware tijdens het slijpen waardoor de slijpkorrels van de Naniwa stenen minder diep in het mes slijpen dan die van de Eden Quality stenen. Het gevolg is dat de Naniwa stenen met dezelfde korrelgrootte een fijner resultaat geven dan de Eden Quality stenen. De Eden Quality stenen slijpen echter sneller.

Bekijk het filmpje voor een vergelijking van het resultaat van de verschillende slijpstenen.

Wateropname

Alle slijpstenen worden gebruikt met een laagje water op de slijpsteen. Dit zorgt er voor dat de steen open blijft en prettig slijpt.

De Eden Quality stenen en de 120 zijde van de 120/1000 workstone nemen veel water op. Deze stenen moet je daarom voor gebruik even vol laten zuigen in een bak water, anders blijf je water toevoegen.

De Chosera stenen en Super Stones nemen nauwelijks water op en kun je dus direct gebruiken.

Hardheid van de stenen

Er zitten vrij grote verschillen in de hardheid van de stenen. Dit zit hem niet in de hardheid van de slijpkorrel, want die is steeds hetzelfde, maar in de binding van de steen.

De Chosera stenen zijn het hardst van de vier. Het voordeel is dat je als je per ongeluk te hard op je mes drukt of het mes kantelt, je minder snel in de steen zult snijden. Het zelfreinigende vermogen van de steen is wel iets minder.

De Eden Quality stenen komen op de 2e plaats als het om de hardheid gaat.

De Super Stones zijn wat zachter dan Chosera en Eden Quality stenen. Je moet dus wat beter opletten tijdens het slijpen.

De Naniwa Work Stones zijn het zachtst van de vier slijpstenen. Het zijn uitstekende slijpstenen met een erg goed zelfreinigend effect, maar ze zijn wat minder vergeeflijk voor fouten.

Conclusie

De Naniwa Chosera stenen zijn in alle opzichten de beste slijpstenen. Ze zijn groot, hard en nemen weinig water op en worden bovendien inclusief Nagura-steentje geleverd.

De plaatsen 2, 3 en 4 zijn veel lastiger te bepalen.

De Naniwa Work Stones zijn redelijk voordelig en leveren een uitstekend slijpresultaat. Ze zijn echter wel vrij zacht. Voor een geoefende slijper geen probleem, maar voor de beginnende slijper wellicht iets lastiger.

De Naniwa Super Stones leveren een eveneens een uitstekend resultaat en zijn net iets harder dan de Workstones. Bovendien is er een grote variatie aan korrelgroottes en vormen beschikbaar bij de Super Stones waardoor je op de kosten wat kunt besparen.

De Eden Quality slijpstenen zijn het voordeligst. De korrelgroottes sluiten bovendien goed op elkaar aan waardoor je voor weinig geld klaar bent. Bovendien is er van deze serie een slijppakket met een handige slijpstaaf, dat extra voordelig geprijsd is. Het resultaat van de Eden Quality stenen is echter minder fijn dan dat van de andere stenen. Daar tegenover staat dat de hardheid prima is en dat de bereikte scherpte in praktijk prima voldoet.

praat-mee-op-facebook