Menu
Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Nieuw Same Day Delivery
NL
FR
Service
Cadeaubon
Nieuws
0

Uitgelicht

Gebruik van een aanzetstaal

Bekijk hier onze tips

Gebruik van een slijpstaaf

Handleiding met video

Slijpen van een broodmes

Hoe slijp ik een mes met kartels?

Het aanzetstaal: de kleine beurt voor je mes

Een aanzetstaal is uitermate geschikt om je keukenmes dat z’n scherpte verliest net wat meer scherpte te geven. Aanzetstalen zijn dus echt geschikt voor het kleine onderhoud van een mes. Het beste werkt een aanzetstaal op zachte staalsoorten. In ieder geval moet het aanzetstaal harder zijn dan het mes. Een aanzetstaal moet niet verward worden met een keramische of diamanten slijpstaaf. Deze zijn gemaakt om je mes wel licht te slijpen.

Meer Informatie...

Wat doet een aanzetstaal?

Ieder mes wordt botter als er mee gesneden wordt. Er ontstaan hele kleine braampjes op het snijvlak van het mes. Deze braampjes kan je zelf niet zien, we hebben het dus niet over “happen” uit het mes. Een aanzetstaal, dat dus harder is dan het mes, haalt deze kleine braampjes weg of vouwt ze terug. Hierdoor wordt het mes weer scherper. Een echt bot mes wordt hierdoor op een aanzetstaal niet scherper. Daarvoor moet een slijpsteen of keramische slijpstaaf worden gebruikt.

Hoe gebruik je een aanzetstaal?

Aanzetstalen moeten altijd groter zijn dan het mes dat je gebruikt. Vandaar dat er ook verschillende formaten te verkrijgen zijn. Het mes moet met de punt bij het handvat op de uiterste punt van het aanzetstaal gezet worden en vanuit die positie “aangezet” worden. De snede van het mes staat naar je toe gericht. Houd altijd een hoek van 20 graden aan voor Europese messen en een kleinere hoek (tot 15 graden) voor Aziatische messen. Beweeg nu het mes naar je toe terwijl je (onder dezelfde hoek) de snede over het aanzetstaal trekt. Herhaal dit aan de onderkant van de slijpstaaf om de andere kant te doen. Lees meer over het gebruik op onze informatiepagina.

Hoe onderhoud je een aanzetstaal?

Je kan je messen bij intensief gebruik regelmatig even langs het aanzetstaal halen. Het gevolg is wel dat je aanzetstaal een beetje donker kleurt. Dit kan je schoonmaken door een papiertje met olijfolie of zonnebloemolie langs het aanzetstaal te halen. Aanzetstalen slijten ook, dus ook deze moeten na verloop van tijd vervangen worden.

Bij knivesandtools.nl kan je aanzetstalen kopen van Global, Wüsthof, Zwilling, Lion Sabatier en Goldhamster Solicut.

Minder informatie...
Show more