Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nakiri messen: Japans groentemes voor ragfijne groenten

Een nakiri mes is een traditioneel Japans groentemes. Groentemessen zijn in Japan bekend onder de namen nakiri (dubbelzijdig geslepen) of Usuba (enkelzijdig geslepen). Een nakiri is te herkennen aan het rechthoekige lemmet. De punt van het mes is iets afgerond. Dit is zonder twijfel hét mes waarmee je moeiteloos worteltjes, komkommer, kool en alle andere soorten groente fijnsnijdt. Ook het fijnsnijden van kruiden is geen enkel probleem. Bij Knivesandtools vind je nakiri’s van merken als Sakai Takayuki, Tojiro, Kai, Yaxell en Eden.

Lees meer

53 Producten

Het lemmet van een nakiri

Een nakiri mes kenmerkt zich door zijn rechte lemmet waarmee je het volledige snijvlak optimaal benut. De snede is ultradun en vlijmscherp. Daarmee snijd je heel fijn en precies. Je snippert bijvoorbeeld met een nakiri een ui veel fijner dan met een ander type keukenmes. Over het algemeen worden nakiri’s dubbelzijdig geslepen waardoor het mes geschikt is voor zowel links- als rechtshandigen. Er zijn echter ook uitzonderingen, dus let voor aankoop goed op of je met een enkelzijdig of dubbelzijdig geslepen nakiri te maken hebt.

Hoe kies je een nakiri?

Nakiri’s lijken over het algemeen erg veel op elkaar. Tussen lemmetvorm en lemmetlengte zitten vaak weinig verschillen wanneer je ze vergelijkt. Waar je wel op kunt letten, is het type handgreep. Zo zijn er traditionele D- of Wah-grepen waarbij de tang van het lemmet rechtstreeks in een houten greep gebrand of gelijmd zit. Maar er zijn ook meer Westerse nakiri’s waarbij er een stalen krop aanwezig is op de overgang tussen greep en lemmet. Zo’n krop maakt het afwassen wat eenvoudiger, maar hij voegt ook gewicht toe. Daar moet je zelf een keuze in maken.

Veelgestelde vragen over nakiri messen