Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers

Informatie

Slijpen 101: de basis

Als je het ons vraagt, is er niets zo ergerlijk als een bot mes. Snijden duurt langer, kost meer kracht en is daardoor ook nog eens gevaarlijker. Vandaar dat het van belang is dat je messen met enige regelmaat geslepen worden. Natuurlijk kun je je messen wegbrengen naar een professionele slijper, maar met het juiste materiaal en enige oefening kun je ook zelf een meesterslijper worden! Na wat oefening bereik je het scherpste resultaat nog altijd op een 'ouderwetse' slijpsteen, maar er zijn legio andere mogelijkheden. We vertellen je in dit artikel de basisbeginselen van het slijpen. Wil je je er verder in verdiepen? Bekijk dan de andere slijptopics, onderaan deze pagina.

Waarom slijpen?

Het antwoord op de vraag ‘waarom slijpen’ is simpel: een vlijmscherp mes snijdt toch wel het allerfijnst. Maar er is meer. Door zelf je messen te slijpen verleng je de levensduur van je messen aanzienlijk. En wist je dat botte messen eerder voor verwondingen zorgen? Omdat je meer kracht op het mes zult uitoefenen verlies je sneller de controle.

Daarbij zorgt een bot mes ook voor minder lekker eten. Waarom? Een bot mes duwt de sappen uit een product. Juist in die sappen zit de smaak.

En het is ook gewoon erg leuk om zelf je mes te slijpen. Je ervaart stap voor stap wat er met je mes gebeurt tijdens het slijpen. Hierdoor zul je een scherp mes optimaal gaan waarderen. Zelf je messen onderhouden is leuk, nuttig en bovendien goed te doen!

Wat is scherp/ bot?

Een scherpe snede is flinterdun. Ieder mes wordt botter als er mee gesneden wordt. Er ontstaan hele kleine braampjes op het snijvlak van het mes. De snede is dan breder geworden. Hier kan je niets aan doen. Deze braampjes kan je zelf niet zien, we hebben het dus niet over “happen” uit het mes.

Ga niet met je vingers langs het snijvlak om te zien of het wel scherp is. Door de snede in het licht te houden kun je controleren of je mes nog scherp is. De botte delen, de stukken die plat zijn, reflecteren wel licht. Een vlijmscherp mes zal geen glinsterende plekken laten zien wanneer je het lemmet in het licht houdt.

Niet overtuigd? Een simpele controle of je mes nog scherp is, is de tomatentest. Het mes moet in één beweging een tomaat kunnen doorsnijden, zonder dat de tomaat indeukt. Als de tomaat niet vervormt, is het mes nog goed. Zo niet, slijpen!

Wat is slijpen?

Slijpen is niets anders dan, met behulp van gereedschap, materiaal weghalen tot het lemmet de gewenste vorm heeft. Een mes kan op verschillende manieren onderhouden en geslepen worden. Iedere methode kent zijn eigen technieken en werkwijzen, afhankelijk van het gewenste resultaat. Misschien begin je net met slijpen, misschien ben je al jaren bezig. Eén ding is zeker: voor iedereen bestaat de geschikte slijpmethode. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Aanzetstaal

Met een gewoon aanzetstaal kan je je messen niet slijpen. Wanneer een stalen mes bot is, wil dat zeggen dat de braam op de snede van het mes omkrult. Met een aanzetstaal zet je de braam weer recht op de snede. Er wordt geen materiaal van het lemmet geslepen. Een echt bot mes wordt op een aanzetstaal niet scherper. Daarvoor moet je een andere methode gebruiken. Een aanzetstaal is geschikt voor het kleine onderhoud van een scherp mes. Meer weten over aanzetstalen en het gebruik? Kijk dan op de pagina met al onze aanzetstalen.

Slijpstaaf

Aanzetstalen en slijpstaven worden nogal eens door elkaar gehaald, maar er is wel degelijk een belangrijk verschil. In tegenstelling tot een aanzetstaal neem je met een slijpstaaf wél materiaal af. Slijpstaven van keramisch materiaal of met een diamanten (gediamanteerde) buitenkant, zijn zeer geschikt voor het dagelijks bijhouden van je mes. De slijpstaaf neemt heel erg weinig materiaal van het lemmet weg, zodat deze scherper wordt. Als je een mes intensief gebruikt, dan kan je dagelijks of met zekere regelmaat de slijpstaaf gebruiken. Je mes blijft scherp en je stelt het grotere onderhoud met een slijpsteen of slijpmachine nog even uit. Bekijk al onze slijpstaven.

Messenslijpers

Voor messenbezitters zonder slijpervaring kan een messenslijper, ook wel doortrekslijper genoemd, de oplossing zijn. Een messenslijper bestaat uit één of meerdere sleuven. Om het mes te slijpen haal je het mes verschillende keren door de sleuven zonder echt druk te geven. Met een doortrekslijper slijp je je mes altijd onder de juiste hoek. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de slijphoek.

Een messenslijper is eenvoudig en snel in gebruik. Het slijpresultaat is over het algemeen wat minder dan het resultaat dat je verkrijgt met een slijpstaaf of -steen. Voor echt scherpe messen is het aan te raden een verfijndere slijpmethode zoals een slijpsteen te gebruiken. Alles weten over messenslijpers? Bekijk onze pagina met messenslijpers.

Elektrische messenslijpers

Elektrische slijpmachines hebben meerdere fases waarin een mes geslepen wordt. De ene elektrische slijpmachine is de andere niet: de een maakt gebruik van slijpbandjes, de ander van slijpschijven en weer een ander gebruikt slijpstenen om je mes aan te scherpen. Vaak wordt er gestart met een grovere korrel, waarna keramische of gediamanteerde schijven, bandjes of stenen de verfijnde afronding doen. Met een elektrische slijpmachine zorg je In een relatief korte tijd voor een scherpe snede aan je messen. Bekijk ons uitgebreide assortiment elektrische messenslijpers.

Slijpsystemen

Als je opziet tegen het slijpen op een slijpsteen dan kan een slijpsysteem uitkomst bieden. Met een slijpsysteem komt een professioneel slijpresultaat voor iedereen binnen handbereik. Met een slijpsysteem slijp je relatief snel en eenvoudig. Slijpsystemen maken gebruik van geleiders. Dit maakt het eenvoudiger om onder de juiste hoek te slijpen en deze ook vast te houden. Hierdoor wordt een grote drempel weggehaald. Want slijpen is ineens niet moeilijk of ingewikkeld meer: jij kunt het ook! Meer weten over slijpsystemen? Bekijk dan onze slijpsystemen-pagina.

Slijpstenen

Slijpstenen, ook wel wetstenen genoemd, zijn ideaal voor het scherp maken van botte messen én het onderhouden van scherpe messen. De korrelgrootte van de slijpsteen beïnvloedt de afwerking van het geslepen lemmet. Hoe fijner de korrel, hoe beter de vouwen van het lemmet gepolijst worden en hoe scherper het mes wordt. Het slijpen van messen op een slijpsteen kost enige oefening maar de beloning is groot: vlijmscherpe messen. Bekijk ons complete assortiment slijpstenen.

Wil jij graag meer informatie over het slijpen op slijpstenen? Wij helpen je met oefenen, met welke slijpsteen je moet beginnen, met het vinden van de juiste slijphoek en nog veel meer! Op onze Sharpening University vind je alle informatie die je nodig hebt.

Stroppen

Met stropping of stroppen wordt het polijsten van de snede van een scherp mes bedoeld. Meestal wordt dit gedaan op een lederen riem. Door het verder polijsten van het snijvlak worden braampjes en andere onvolkomenheden verwijderd. Met een nog grotere scherpte als gevolg. Het grote voordeel is dat je door het stroppen geen metaaldeeltjes meer weghaalt, maar het metaal ‘uitlijnt’. Het is misschien lastig voor te stellen, maar door een scherpgeslepen mes over een lederen riem te halen wordt de snede echt aanzienlijk scherper. Nieuwsgierig? Bekijk ons complete stropping-assortiment.

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel bent naar wat wij nu eigenlijk aanbevelen. Daarom hebben we een lijst opgesteld van de tien meest populaire slijpproducten van het moment!


Lees meer