Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers

How-to

Gebruik Japanse waterstenen

Scherp maken / Dun maken

Japanse waterstenen met een grove korrel (ca. 100 tot 400) zijn zeer geschikt voor het scherp maken van messen die erg bot zijn. Door de grove korrel krijgt u de messen snel weer in de juiste vorm (V-vorm). Naslijpen met een fijnere steen wordt echter aanbevolen aangezien dit een dichtere structuur en daardoor duurzamere scherpte oplevert. Grove stenen zijn ook erg geschikt voor het dunner maken van nieuwe messen, waardoor ze bij het snijden minder weerstand ondervinden.

Terug naar Japanse waterstenen

Afbeelding 1

Scherp houden / Fijn slijpen

Fijnere Japanse waterstenen (korrel 600 tot 1000) zijn bij uitstek geschikt om messen scherp te houden en om messen die met een grovere korrel zijn voorgeslepen een fijnere afwerking te geven. De scherpte die behaald wordt is voor velen ruim voldoende en is vaak hoger dan messen die nieuw uit de fabriek komen en veel hoger en duurzamer dan de scherpte die bereikt wordt met eenvoudige slijpapparaatjes waar u uw messen door heen moet trekken.

Terug naar Japanse waterstenen

Afbeelding 2
Afbeelding 2

Polijsten

Met heel fijne stenen (korrel 3000 tot 10000) kunnen messen gepolijst worden. Hierdoor kan een mes scheermesscherp worden gemaakt en blijven de messen bovendien nog langer scherp. Het is wel aan te bevelen messen eerst met een grovere korrel te slijpen (zie scherp houden) omdat de fijne steen zeer weinig materiaal afnemen.

Polijsten Met heel fijne stenen (korrel 3000 tot 10000) kunnen messen gepolijst worden. Hierdoor kan een mes scheermesscherp worden gemaakt en blijven de messen bovendien nog langer scherp. Het is wel aan te bevelen messen eerst met een grovere korrel te slijpen (zie scherp houden) omdat de fijne steen zeer weinig materiaal afnemen.

Terug naar Japanse waterstenen

Afbeelding 3