Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2023
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe gebruik je een firesteel?

Zo werkt ´t: de firesteel

Een firesteel, firestarter of magnesium staafje: hoe je ook noemt, om een vuurtje te starten is het ontzettend handig. Een firesteel werkt onder extreme omstandigheden en gaat heel lang mee. Het is even de juiste techniek aanleren, maar daarna is vuurmaken kinderspel

Of je nu een kampvuur wilt starten, de haard wilt aansteken of de barbecue wilt gebruiken: de vonken van de firesteel zorgen dat het start. Je hebt slechts drie basics nodig: een brandbare stof (de tondel), de firesteel en een mes of schraper.

Zo laat je elke firesteel vonken

De basisstappen: zoek een goede tondel om je vuur te starten. Een goed voorbeeld is berkenbast, zeer geschikt om als brandstof te gebruiken. Heb je hier geen beschikking over zorg dan dat je altijd zogenaamde tindersticks of tinderdust in je rugzak hebt. Dit zijn houtkrullen, met een flinke hoeveelheid hars, die uitstekend als tondel ingezet kunnen worden.

Plaats vervolgens de firesteel in een hoek van 45 graden ten opzichte van je tondel. Hierdoor vliegen de vonken automatisch richting de brandstof.

De firesteel laten vonken: plaats de schraper of je mes op de firesteel. Schrapers van Light My Fire werken het beste onder een hoek van 30 graden, een schraper van Gerber Bear Grylls doet het beter in een hoek van 45 graden. Het is even een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt. Zowel je firesteel als je schraper (of mes) staan nu in de juiste positie om een flinke hoeveelheid vonken te produceren. Schraap rustig, maar met voldoende druk, naar beneden.

Tip: stop zo’n halve centimeter voor het eind om te voorkomen dat je de vlam direct uit drukt.

Er is een alternatieve methode om een vonkenregen van je firesteel te laten spatten. Werkt ook, maar net wat minder goed. Eigenlijk doe je exact hetzelfde als je hierboven hebt kunnen lezen. Het enige verschil is dat je de schraper niet over de firesteel beweegt, maar dat je de firesteel onder de schraper doortrekt. Houd bij deze methode zo’n 1,5 cm afstand van je tondel om te voorkomen dat je te ver doorschiet.

Waar komt de firesteel eigenlijk vandaan?

De eerste firesteel is ontwikkeld voor het Zweedse leger, om onder de zwaarste omstandigheden vuur te kunnen maken. Regen, wind, sneeuw en hagel mochten geen probleem vormen. Het magnesium staafje bleek daarvoor heel geschikt. Zo’n staafje is ook enorm duurzaam. De firesteels in ons assortiment gaan 1.500 (Light My Fire Fire Steel Mini) tot 12.000 (Light My Fire Fire Steel Army 2.0) keer mee. Dat neem je een stuk gemakkelijker mee dan 12.000 lucifers! 

De firesteel is dus een echte steady vuurmaker is, garant voor vele succesvolle kampvuren en barbecue-avonden. Heb je het trucje eenmaal door, zul je veel plezier beleven aan de kleine, maar krachtige, firesteel.