Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Thee zetten? Kwestie van de juiste boom opzoeken

Als je gaat survivalen, of bushcraft als hobby hebt, zijn de bomen en planten om je heen onmisbaar. Je kunt ze gebruiken ter bescherming en beschutting, het hout kun je inzetten als tool en de bast als tondel. Van sommige bomen kun je zelfs thee of koffie zetten! We zetten vier bomen in de spotlight en vertellen wat ze voor jou kunnen betekenen.

De berk

De berk herken je direct aan zijn witte, papierachtige, bast en kleine blaadjes. De boom is heel behulpzaam, op diverse vlakken. De bast, de takken, het hout – je kunt het allemaal gebruiken.

 • De bast van een berkenboom is uitstekend te gebruiken als tondel voor je vuur. Berkenbast wordt gezien als de ultieme tondel die je rechtstreeks uit de natuur kunt gebruiken. De bast is zo geschikt omdat de papierachtige laag vrij droog is. Daarnaast bevat deze een olie die snel ontbrandt.

 • Berkenbast is behoorlijk waterbestendig en flexibel. Daardoor kun je er eenvoudig kleine doosjes van maken. Of gebruik het als de buitenkant van je kano, mocht het nodig zijn.

 • Van de berkenblaadjes kun je thee maken. Een handvol blad in kokend water maken een heerlijke, wat kruidige, thee.

De den

De den is een boom die we allemaal wel kennen. In tuinen, bossen en parken komt hij veel voor. Leuk om te weten: een aantal dennen verliest elke winter zijn oude naalden en houdt alleen de naalden die dat jaar nieuw zijn aangegroeid.

 • Van de groene naalden van de den kun je thee maken. Deze is rijk aan vitamine C.
 • De volle takken van de den zijn een geweldige natuurlijke isolatie. Ideaal om je slaap- of schuilplaats te beschermen. Ook onder je slaapplek goed te gebruiken, de kou van de grond wordt voor een deel tegengehouden.

De Europese eik

De allerbekendste van het stel. Langs wegen, in parken, tuinen en het bos: de eik vind je overal in Nederland. Sommige mensen ervaren zelfs overlast van deze boom, door de hoeveelheid eikels die ze los kunnen laten. Je kunt er echter ook veel nuttige dingen mee doen.

 • De eikels van de eik zijn voor diverse producten te gebruiken. Schil ze wel altijd, anders zijn ze giftig. Ook het bruine vliesje moet je verwijderen. Week de eikels in water, rooster ze en vermaal ze vervolgens tot meel. Perfect te gebruiken als basis voor brood of koffie. Vermengd met water en fruit maakt het een prima lunch.

 • De hars uit de eikels, bast en het hout kan gebruikt worden om leer te kleuren.

 • Het hout van de eik is ontzettend hard, wat het zeer geschikt maakt als handvat voor bijlen of framewerk voor een hut, tafel of stoel.  Eikenhout geeft, doordat het zo hard is, een lang  brandend vuur.

De wilg

De wilg is in Nederland heel bekend. Het typische Nederlandse landschap wordt deels veroorzaakt door alle wilgen die langs sloten, rivieren en beken staan. De wilg heeft opvallend smalle bladeren en wordt vaak afgeknot. In outdoor-situaties is het ook een heel bruikbare boom.

 • In het voorjaar en de zomer kun je de bast van de wilg heel goed als touw gebruiken. Maak er smalle repen van, het is bruikbaar voor diverse doeleinden.

 • Jongen wilgentakken zijn extreem flexibel en buigbaar. Daardoor kun je er gemakkelijk manden van maken. Ook schuttingen, of in vroegere tijden, wanden kun je heel goed met deze buigbare delen van de wilg maken.

 • Het hout van een wilgenboom laat zich uitstekend bewerken. Fluitjes, lepels, het is redelijk eenvoudig te maken.

Natuurlijk zijn er nog meer bomen en planten die goed bruikbaar zijn. Brandnetels, bramen en bosbessen, om maar wat voorbeelden te noemen. Heb jij zelf nog een onmisbare tip? Laat een reactie achter, wij zijn heel benieuwd. 

Blijf altijd je gezonde verstand gebruiken. Veel uit de natuur kun je veilig gebruiken, zolang je weet waar je mee bezig bent en nadenkt over wat je doet.