Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Boretti koksmes vs Eden koksmes: zijn Boretti messen goed?

Boretti-keukenmessen zijn dankzij een spaaractie van een bekende supermarktketen zeer populair geworden. Maar zijn het wel keukenmessen van topkwaliteit zoals ze beweren? Wij vergelijken het Boretti-koksmes met ons meest verkochte koksmes. Het Eden Classic Damast koksmes.

Eerste indruk

Beiden koksmessen hebben een lemmet gemaakt van roestvast staal. Ze voelen qua gewicht vrijwel hetzelfde aan. Het Boretti-mes is 210 gram en het Eden Classic Damast koksmes is slechts 20 gram zwaarder. Beiden messen zijn goed in balans met het zwaartepunt precies tussen de handgreep en het lemmet. Ook de adviesprijs van beiden messen ligt bij elkaar: € 54,95 voor het Boretti-koksmes en € 69,95 voor het Eden Classic Damast-koksmes. Prijzen kunnen uiteraard fluctueren.

Foto van het Boretti-koksmes
Foto van het Eden-koksmes

Het Lemmet:

Het belangrijkste onderdeel van elk mes is het lemmet. De staalsoort, de vorm van het lemmet en de slijphoek bepalen de snijeigenschappen. Het koksmes van Boretti heeft een lemmet van 5Cr15MoV-staal. Dit klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Het is een staalsoort die zeer roestvast is dankzij de toevoeging van het element Chromium. Het Eden Classic Damast-koksmes is gemaakt van AUS-10-staal gehuld in meerdere laagjes damaststaal.

Kijkend naar deze staalsoorten komen we meteen op een van de belangrijkste verschillen van beiden koksmessen. De hardheid. Het staal van het Boretti-koksmes heeft, afhankelijk van het hardingsproces, een hardheid tussen de 54 tot 57 HRC. Het staal van het Eden Classic Damast-koksmes heeft een hardheid van 58 tot 60 HRC. Dit betekend dat het een hardere staalsoort is die bij gelijk gebruik, langer scherp blijft. Het damastpatroon geeft het mes daarnaast ook nog eens een zeer sierlijk uiterlijk.

Close-up van het lemmet van het Boretti-koksmes
Close-up van het lemmet van het Eden-koksmes

Scherptetest

Maar hoe zit het met de scherpte van de messen? Dat kunnen we testen met de Edge-On-Up PT50A scherptetester. Dit apparaat meet de kracht die de snede van het mes uitoefent op een draadje. Dit draadje breekt altijd met dezelfde kracht. Hoe minder gewicht er nodig is om het draadje door te snijden, hoe scherper het mes.

Beiden messen hebben we meerdere keren getest op verschillende plekken van de snede. Het Boretti-mes heeft een gemiddelde waarde van 280 BESS. Dat is een prima scherpte die je van een nieuw keukenmes mag verwachten. Het Classic Damast mes heeft en BESS-waarde van 190. Deze komt dus een stuk scherper uit de verpakking dan het Boretti-mes.

De handgreep

Het Boretti-koksmes heeft een handgreep van zwart kunststof. De greepdelen zijn goed afgewerkt zonder kiertjes tussen het kunststof en het staal. Eerlijk toegegeven, dat is gewoon goed gedaan. Het geheel ziet er netjes en strak uit. Daarnaast is kunststof is een voordelige en veilige keuze voor een keukenmes. Het is goed bestand tegen vocht en het kan ook best tegen een stootje. Ook zal het niet direct verkleuren of kapot gaan als je het mes per ongeluk in de vaatwasser doet.

Het Eden Classic Damast-koksmes heeft een handgreep van micarta. Een populair materiaal voor de handgrepen van messen. Micarta bestaat uit een combinatie van linnen en kunsthars. Hierdoor is het goed bestand tegen vocht en extreem sterk. Een groot bijkomend voordeel is dat micarta ook veel grip biedt als het nat is. Ideaal voor gebruik in de keuken!

En dan eentje voor de kenners. Beiden handgrepen zijn op dezelfde manier bevestigd. Het lemmet loopt in z’n geheel door in de handgreep. Twee greepschalen zijn tegen het staal geplakt en met behulp van pinnen bevestigd. Dit is een van de stevigste manieren om een mes te maken. Al is stevigheid bij keukenmessen niet het belangrijkste, het is altijd mooi meegenomen.

Close-up van de handgreep van het Boretti-koksmes
Close-up van de handgreep van het Eden-koksmes

Slijpen

Beiden messen zijn op dezelfde manier geslepen en hebben een slijphoek van ongeveer 18 graden. Het is daarom gemakkelijk om de messen zelf te slijpen. Gebruik hier een slijpstaaf of slijpsteen voor. Het Boretti-mes heeft een bolster die doorloopt tot en met de snede. Dit kan erg fijn zijn tijden het snijden en het biedt extra bescherming voor je vingers. Het is echter ook iets lastiger slijpen doordat je tijdens het slijpen telkens bij de bolster moet stoppen.

Conclusie

Zijn de Boretti-keukenmessen slecht? Nee! Is het de topkwaliteit die ze beloven? Zeker niet. Het gebruikte staalsoort en handgreepmateriaal zijn prima maar zeker niet hoogwaardig of bijzonder. Met de scherpte zit het goed en ook de roestbestendigheid van het staal is uitstekend, maar daardoor moet het mes wel inleveren op de hardheid. Het Eden Classic Damast-koksmes zit in dezelfde prijsklasse, maar komt scherper uit de doos en blijft langer scherp dankzij het hardere staal. We snappen het gemak van een spaaractie, maar met het Eden Classic Damast koksmes krijg je meer waar voor je geld!