Service
Cadeaubon
Nieuws
Meld je aan voor de nieuwsbrief! [X]
Zo blijf je op de hoogte van nieuwe producten, de beste tips, aanbiedingen, het laatste nieuws en meer!

FAQ: Wat is het beste keukenmes?

Vraag aan knivesandtools.nl:

Een vriend van mij is kok en vertelde dat de Wüsthof Classic messen de beste messen zijn die je kunt kopen.
Nu zie ik op jullie website dat er veel duurdere messen  zijn. En er is ook een lijn van jullie eigen merk Eden Quality die heel goed beoordeeld wordt.
Wat is nu het beste mes?.
faq-keukenmessen-beste-mes
faq-keukenmessen-beste-mes-2

Antwoord van knivesandtools.nl:

Eerlijk gezegd krijgen wij deze vraag heel vaak en toch is het een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden.


Het klopt dat Wüsthof messen vaak genoemd worden als het beste mes voor de professionele kok. Dat heeft enerzijds te maken met de bekendheid van Wüsthof in de professionele wereld en anderzijds met het feit dat Wüsthof messen maakt die aan de eisen van veel professionals en amateurkoks voldoen.
Als er gevraagd wordt wat het beste koksmes is, is het antwoord echter: dat ligt er aan wat je van een koksmes verwacht.


In praktijk is een koksmes (en ieder ander keukenmes) namelijk een compromis tussen o.a. snijdeigenschappen, robuustheid en onderhoudsgevoeligheid.


Om een mes zo scherp mogelijk te maken moet het, met name bij de snijkant, flinterdun zijn. En om een mes heel dun te kunnen maken worden echter hoge eisen aan de hardheid en kwaliteit van het staal gesteld. Het harde staal in combinatie met een dun lemmet maakt zo'n scherp mes wel weer kwetsbaarder en bovendien gevoeliger voor corrosie.
Wüsthof messen (maar ook bijvoorbeeld de messen van  Zwilling en Goldhamster) zijn voor veel gebruikers een uitstekend compromis tussen snijdeigenschappen, robuustheid en onderhoudsgevoeligheid. Dit is de reden dat zij vaak genoemd worden als 'de beste koksmessen'.
Wil je echter meer scherpte en weet je van je zelf dat je altijd zeer zorgvuldig met je messen omgaat, dan kun je voor een dunner mes kiezen.  Bijvoorbeeld die van KAI, Robert Herder of Global. Maar pas op dat een huisgenoot niet even probeert een kippenbotje door de hakken want de schade zal groter zijn dan bij bijvoorbeeld een Wüsthof mes.


En dan hebben wij nog een eigen merk messen: Eden Quality. Deze messen zijn voordeliger dan die van bijvoorbeeld Wüsthof en Zwilling maar bieden bijzonder veel waar voor hun geld.


De Classic VG10 serie en de Classic Damast serie bieden wel het harde VG10-staal dat veel duurdere messen ook hebben. Ze zijn echter iets minder dun geslepen; meer zoals de messen van Wüsthof.
Door het harde staal zijn ze wel geschikt om met een slijpsteen onder een scherpere hoek te slijpen.


De vraag welk mes het beste is moet ieder dus voor zich beantwoorden. Het eerste wat je daarbij moet afvragen is: 'Wat voor gebruiker ben ik?'.
Wat erg behulpzaam kan zijn is te kijken bij de reviews van de verschillende messen.

En tot slot: slechte messen verkopen wij niet. Ze gaan van goed tot heel bijzonder.