Dakkantprisma - Verrekijker
Het prisma in een verrekijker zorgt ervoor dat het beeld rechtop op het oog geprojecteerd wordt. Ook zorgt het door de langere weg die het licht door het prisma aflegt dat de verrekijker compacter gebouwd kan worden.
Het dakkantprisma is technisch wat gecompliceerder dan het porroprisma. Dit komt doordat er gebruik gemaakt moet worden van prisma's die zeer nauwkeurig geproduceerd moeten worden en van hogere kwaliteit moeten zijn dan die van porroprisma's. Ook stelt het dakkantprisma hogere eisen aan de coating.
Het voordeel van een verrekijker met een dakkantprisma is dat het prisma in één buis zit terwijl bij een verrekijker met een porroprisma het oculair en de frontlens ten opzichte van elkaar verspringen. Een verrekijker met een dakkantprisma is dus compacter en daardoor makkelijker mee te nemen. Ook zijn ze makkelijker waterdicht te maken en minder gevoelig voor stof een aanslag op de inwendige lensdelen.
Doordat de voorste objectieven niet verspringen als bij een een verrekijker met een porroprisma zal de indruk van diepte wat minder zijn dan bij een kijker met een porroprisma.
Bij een verrekijker met een dakkantprisma gebeurt het scherpstellen door in de verrekijker een lens(groep) te verplaatsen. Dit in tegenstelling tot een verrekijker met een porroprisma waar scherpstelling gebeurt door het oculair te verplaatsen. Hierdoor zullen 'volumeveranderingen' in de verrekijker plaatsvinden met de bijbehorende luchtverplaatsingen. Dit heeft tot gevolg dat het veel moeilijker is om een verrekijker met een porroprisma stof- en waterdicht te maken.
Bij de betere verrekijkers met een dakkantprisma is deze voorzien van een zogenaamde fasecoating waardoor faseverschillen veroorzaakt door het verschil in 'weglengte' van het licht in het prisma gecorrigeerd wordt. Dit levert een optimale contrast en maximale helderheid op.