Menu
Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Nieuw Same Day Delivery
NL
FR
Service
Cadeaubon
Nieuws
0

Een keukenmes kopen?


Wat u moet weten over keukenmessen

Een keukenmes kopen?

Als u een keukenmes wilt kopen is het belangrijk dat u weet wat u nodig heeft en welk keukenmes het beste aan uw wensen voldoet. Dit document helpt u met het maken van uw keuze en begint met een handig overzicht van de series die wij verkopen.

Overzicht van onze series

Hier vindt u een overzicht van de series die wij verkopen. Aangezien een serie uit wel 70 messen kan bestaan tonen wij hier alleen de 20cm koksmessen van de verschillende series.

Eden Classic Damast

Prijsindicatie
€ 50
Dikte
Dun
Hardheid (Rockwell)
60
Bijzonderheden
Luxe koksmes van damast staal met een kern van gehard VG-10 staal.

Eden Classic VG10

Prijsindicatie
€ 35
Dikte
Dun
Hardheid (Rockwell)
60
Bijzonderheden
Allround koksmes met lemmet van gelamineerd VG-10 staal.

Wüsthof Grand Prix II

Prijsindicatie
€ 81
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Goede afwerking en kwaliteit. Ergonomisch handvat. Allround koksmes.

Wüsthof Classic

Prijsindicatie
€ 81
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Zelfde mes als Grand prix II, maar met klassiek geklonken handvat.

Wüsthof Culinar

Prijsindicatie
€ 108
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Zelfde mes als Grand prix II, maar met roestvaststalen handvat.

Wüsthof Ikon

Prijsindicatie
€ 108
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Fraai houten handvat en lemmet zonder krop voor makkelijk slijpen.

Wüsthof Classic Ikon

Prijsindicatie
€ 93
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Fraai kunststof handvat en lemmet zonder krop voor makkelijk slijpen.

Wüsthof Ikon Crème

Prijsindicatie
€ 93
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Fraai kunststof handvat en lemmet zonder krop voor makkelijk slijpen.

Wüsthof Cordon Blue

Prijsindicatie
€ 87
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Geen vingerbescherming, dus makkelijker te slijpen, gepolijste extra scherpe snede.

Wüsthof Gourmet

Prijsindicatie
€ 47
Dikte
Dun
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Zelfde staalkwaliteit maar goedkopere uitvoering, van dunner staal en zonder krop.

Wüsthof Silverpoint

Prijsindicatie
€ 25
Dikte
Dun
Hardheid (Rockwell)
55
Bijzonderheden
Voordeligste serie van Wüsthof met degelijk aangegoten handvat.

Zwilling J.A. Henckels Four Star

Prijsindicatie
€ 70
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Degelijk Duits mes.

Zwilling J.A. Henckels Professional 'S'

Prijsindicatie
€ 75
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Zelfde als Four Star maar met klassiek, geklonken handvat.

Zwilling J.A. Henckels Twin Select

Prijsindicatie
€ 95
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Zelfde als Four Star maar met modern roestvaststalen handvat.

Zwilling J.A. Henckels Twin Cermax

Prijsindicatie
€ 217
Dikte
Dun
Hardheid (Rockwell)
66
Bijzonderheden
Zeer hard lemmet, extreem scherp, Micarta handgreep.

Solicut First Class

Prijsindicatie
€ 85
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Degelijk Duits mes. Dubbele krop.

Solicut First Class Edition

Prijsindicatie
€ 89
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
56-58
Bijzonderheden
Handvat van Kingwood. Mag niet in vaatwasser.

Lion Sabatier Forge

Prijsindicatie
€ 52
Dikte
Dun - normaal
Hardheid (Rockwell)
55-56
Bijzonderheden
Klassiek Frans mes. Dun en scherp lemmet. Lemmet en krop uit een stuk.

Lion Sabatier Forge

Prijsindicatie
€ 33
Dikte
Dun
Hardheid (Rockwell)
55-56
Bijzonderheden
Goedkope lijn van Lion Sabatier. Krop van aluminium, op lemmet geperst. Dunner lichter lemmet.

Lion Sabatier Fuso

Prijsindicatie
€ 79
Dikte
Dun
Hardheid (Rockwell)
55-56
Bijzonderheden
Design-mes van Lion Sabatier.

Global G-serie

Prijsindicatie
€ 85
Dikte
Dun
Hardheid (Rockwell)
58
Bijzonderheden
Sinds 1984 een topper. Licht, dun en vlijmscherp. Pas op voor namaak!

Global GF-serie

Prijsindicatie
€ 138
Dikte
Dun - normaal
Hardheid (Rockwell)
58
Bijzonderheden
Gesmede serie van Global. Groter handvat en zwaarder lemmet.

Kai Shun

Prijsindicatie
€ 169
Dikte
Dun
Hardheid (Rockwell)
60
Bijzonderheden
Damast staal met kern van VG-10 staal.

Chroma Porsche Design

Prijsindicatie
€ 82
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
60
Bijzonderheden
Fraai design mes van Japanse kwaliteit. 15cm koksmes afgebeeld.

Amefa Praxos

Prijsindicatie
€ 18
Dikte
Normaal
Hardheid (Rockwell)
55
Bijzonderheden
Voordelig design-mes.

Dikte van een keukenmes

De snijeigenschappen van een keukenmes worden voor een groot gedeelte bepaald door de dikte van het mes. Hoe dikker een keukenmes is hoe meer weerstand het opwekt bij het snijden. Dit wordt bepaald door de dikte van de snijkant (ook wel de vouw genoemd) en de vorm van het hele lemmet. Bij messen met een dikke rug (bovenkant van het mes) zal de dikte van de snijkant namelijk snel toenemen als het mes geslepen wordt.

Een dun mes is moeilijk te maken en vereist staal met een hoge weerstand tegen vervorming (=hardheid). De dunste messen zijn daarom relatief duur en zijn vaak gemaakt van niet-roestvast staal. In de bovenstaande tabel geven wij per serie messen de dikte aan. Deze loopt uiteen van zeer dun (vlijmscherp maar voorzichtig mee omgaan) tot normaal (allround mes, kan tegen enige mishandeling). De kwalificaties 'dik' en 'zeer dik' ontbreken aangezien wij die messen niet willen verkopen. Wel hebben we natuurlijk hakbijltjes maar dat is een andere categorie.

Gesmeed of niet gesmeed?

Van oudsher heerst er bij veel mensen de opvatting dat keukenmessen gesmeed moeten zijn. Dit is niet waar. Smeden was vroeger de manier om staal geschikt te maken voor het maken van messen. Tegenwoordig brengen de staalfabrikanten echter staal op de markt dat al de gewenste structuur en samenstelling heeft.

Een ander aspect is dat door bepaalde delen van een mes te smeden, een mes uit een stuk worden gemaakt. Andere fabrikanten lassen de keukenmessen daarentegen uit verschillende delen in elkaar. Dit hoeft, mits het goed gedaan wordt, geen mindere kwaliteit op te leveren.

Hardheid

De hardheid van een mes (weerstand tegen blijvende vervorming) is een indicatie voor de snelheid waarmee een mes bot wordt. De hardheid van keukenmessen wordt doorgaans uitgedrukt in Rockwell C (HRC). In het algemeen geldt: Hoe hoger de hardheid, hoe langer het mes scherp blijft. Echter, het staal kan ook gevoeliger worden voor uitbrokkelen van de snijkant (het staal wordt brosser) en voor het ontstaan van roest.

Handvat

Bij de keuze van een keukenmes moet je goed letten op de constructie van het handvat.Wil je messen die je (tegen ons advies in!) veelvuldig in de vaatwasser gaat wassen? Kies dan voor messen met een aangegoten kunststof handvat of aangelast handvat van roestvast staal. Messen met een geklonken hanvat zijn minder geschikt voor de vaatwasser.Hout en de vaatwasser zijn natuurlijk ook geen goede combinatie.

Weet je echter van je zelf dat je zorgvuldig met je messen omgaat, dan is een mooi houten handvat of een geklonken handvat geen enkel probleem.

Slijpen


Ieder mes moet af en toe geslepen worden. Messen die niet bot worden bestaan niet! Vanaf de eerste snee wordt een mes botter en om optimaal plezier van je keukenmes te hebben moet je het scherp houden. Wacht niet tot het bot is want dan heb je gemiddeld genomen met een half scherp mes geslepen!

Een mes scherp houden gaat eenvoudig op een slijpsteen. Tussendoor slijpbeurtjes zijn snel met een keramische slijpstaaf uit te voeren. Aanzetstalen verkopen wij wel voor wie er per se een wil, maar in alle gevallen zijn onze zeer fijne keramische slijpstaven beter